Mars-landing på Melkøya

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 14. august 2023 | 10:07

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Stoltenberg hadde Månelanding som gikk dukken, Jagland ville ha 36,9 og landet som et komma i kulissene. Erna fikk sitt Langskip som det gjenstår å se finner havn. Støre drømmer om pyramider i havet og nå blir det Mars-landing på Melkøya, på bekostning av natur og reindriftsamenes beiteområder.

Aasland taler til døve ører, «Klimamålene, det grønne skifte, det skal ikke gå på bekostning av reindrift…» og ramser opp den ene lovparagrafen etter den andre de ikke skal trå over. Mon tro om det er noen som tror han? Nå har vi ventet siden 11. oktober 2021 etter dommen i høyesterett. «Vedtakene om konsesjon og ekspropriasjonstillatelse for utbygging av vindkraftverk på Fosen er ugyldige, fastslår Høyesterett.»

I 2010 vedtok Vassdrags- og energidirektoratet å gi konsesjon til utbygging av Roan og Storheia vindkraftverk i et område på Fosenhalvøya i Trøndelag.
Så langt har absolutt ingenting skjedd. Aasland har mistet sin troverdighet til å kunne stå på Melkøya og love at staten skal følge lovverket når de så tydelig bryter de samme lovene de nå sier de skal overholde.

Støre trekker frem « Dette er det største enkeltkuttet av CO2 i Norgeshistorien», hele 850 tusen tonn. Men hverken Støre, Vedum eller Aasland trekker frem at denne LNG gassen skal fraktes i flytende form på LNG skip til Europa og andre destinasjoner. Disse skipene har lastekapasitet på mellom 140 til 260 000 kubikkmeter gass. På NRK man vi lese at «den flytende gassen er en mye større klimaversting enn naturgassen som kommer i rør.» For det første må den fryses ned. Både det og transporten med skip fører til at den har ti ganger så store utslipp som norsk rørgass og angivelig om lag tre ganger høyere enn russisk rørgass.

«Vi venter at CO2-utslippene vil øke med 15 millioner tonn i 2022 sammenlignet med 2021. Året etter kan de øke ytterligere 20 millioner tonn CO2, hvis all russisk gass blir erstattet av LNG fra USA og andre LNG-produserende land,» sier Tore Guldbrandsøy.

Så hva den totale reduksjonen av utslipp Støre slår seg selv på brystet med er høyst usikkert og vil være avhengig av utslippene til de enkelte skipene som går tomme opp til Melkøya og fullastet ned til Europa og hvor mange skip som går i løpet av et år.

Siden elektrifisering av Melkøya, ifølge Equinor, vil koste 13 milliarder kroner, og grensen for at en sak må behandles i Stortinget er 15 milliarder kroner, var det regjeringen – og ikke Stortinget som behandlet saken om elektrifiseringen av Melkøya. Men som de fleste vet så er statens evne til å sette en endelig sluttsum på et prosjekt elendig, så vi må regne med de passerer 15 milliarder med glans etter et par mnd. Da får vi håpe behandlingen i Stortinget setter foten ned for denne galskapen. Det som da gjenstår å se er hvor flink Vedum er til å svinge partipisken for å få til lydighet i Senterpartiet som på landsmøte i mars vedtok og IKKE gå inn for elektrifisering av Melkøya.

Erna og Høyre vil nok spille en sentral rolle når saken havner i Stortinget, men med hennes forkjærlighet for EU, Ursula og resten av gjengen i Brussel er det liten tvil om hvordan dette vil ende. Samt regjeringen la frem et såkalt kraft- og industriløft i Finnmark. Dette var også kravet fra Høyre for at de skulle gå med på å elektrifisere Melkøya.

De kan fint drifte Melkøya med gasskraft til utpå 2030 tallet og gått for en Rolls Roys SMR (Small Modular reaktor) på 470MW som vil gi 3,6 TWh, nøyaktig den mengden energi Melkøya trenger. En SMR reaktorer plassert i området som hadde gitt de overskudd av kraft i lange baner i 100 år. UTEN å rasere naturen og øke konfliktnivået med samene og drift av reinsdyr.

På bildene under er vindkraftanleggene som er planlagt bygget samt 420 KV linjen for å få nok kraft til Melkøya. Men, for det er et stort men, de må ha tilgang på tilsvarende balansekraft av vannkraft når det ikke blåser og da kommer importen inn for Melkøya vil trenge alt hva Finnmark produserer i dag av vannkraft til balansekraft. Og uten import går Finnmark i svart når det er vindstille.

Støre, Vedum og Aasland fremlegger elektrifiseringen av Melkøya som et luftslott av en naturperle mens det i realiteten er en rasering av landområder og utgjør en trussel mot villfugler og fauna i en av Norges mest sårbare kystområder.

For uten konsesjons søknadene som enda ikke er sendt eller behandlet av NVE er heller ikke havvind, (Sandskallen) som skal bidra til dette energiluftslottet til Støre regjeringen hverken planlagt, søkt om eller mulig å sette i drift før langt ut på 2030 tallet. Det hele bygger på en urealiserbar visjon, et eventyr jeg tror de mest edruelige i regjeringen vet men ikke tørr å si høyt. Regjeringen peker blant annet på at det er søkt og meldt om nye vindkraftprosjekter på land i Finnmark men mange av de er ikke realiserbare grunnet konflikter med reindriften.

De sier så fint 13 milliarder, men nå vet vel de fleste at slike statlige prosjekter enten de er planlagt av Statkraft, Equinor eller staten så har de en tendens til å svulme opp i pris, se bare på Sørlige Nordsjø 2 del en som var sagt å koste 15 milliarder ble etter 2 mnd. oppjustert til 23 milliarder. Og det blir nok ikke den endelige prislappen når og om dette noensinne blir bygget.

Men la oss ta utgangspunkt i 13 milliarder som de har sagt så langt. Vi kunne fått en Hitachi 300 SMR (Small Modular Reaktor) som gir 2,6 TWh til 15 milliarder på plass på eller i nærheten av Melkøya. Eller en RR (Rolls Roys) 470 MW SMR lettvannsreaktor som gir 3,6 TWh innen samme tidsramme (starten på 2030) for 25 milliarder. De vil kunne gi regulerbar strøm til hele regionen i 85 år etter Melkøya er blitt historie (totalt ca 100 år drift). Det er en vinn vinn situasjon hele veien. Ingen konflikter med reindriftsamene eller fuglekverner eller vindturbiner til havs som varer i knappe 20 år.

Isteden velger regjeringen å gå motstrøms mot folket i nord, mot reindriftsamene og SP mot sitt eget landstyrevedtak. Når dette regjeringen har lansert heller ikke er realistisk å få plass innen den tidsrammen regjeringen har satt (2030) virker det hele som et luftslott, en fantasi, et Soria Moria som kun eksisterer i regjeringens fantasi.

Når det ikke blåser er planene å hente kraft fra bla Finland som pr i dag selv har underskudd og planlegger å legge ned 2 av Finlands kjernereaktorer, Loviisa 1 og 2 legges ned før 2030. Når vi samtidig vet at Melkøya har et kraftbehov som er nesten fem og en halv gang så stort som elkraftproduksjonen til Alta kraftverk så kommer spørsmålet, hvor har Støre tenkt å hente denne kraften fra for å drifte Finnmark videre når elektrifiseringen av Melkøya støvsuger all tilgjengelig kraft i Finnmark? Rasering av samenes reindriftsbeiter til vindkraftanlegg har vi allerede sett hvordan det endte der staten ble dømt i Høyesterett.

For knapt et halvt år siden var Norges klima- og miljøminister Espen Bart Eide på FN sitt naturtoppmøte om bevaring av natur: Det globale Kunming-Montreal-rammeverket for naturmangfold. Der skrev Norge og regjeringen under på blant annet Rammeverkets hovedmål, og der står det blant annet:

«Å handle umiddelbart for å stanse og reversere tap av naturmangfold for at naturen skal kunne gjenopprettes til beste for menneskene og planeten gjennom bevaring og bærekraftig bruk av naturmangfold, og sikre en rettferdig og likeverdig fordeling av fordelene som følger av bruken av genetiske ressurser, og samtidig sørge for nødvendige støtteordninger for gjennomføring. Partene må påskynde gjennomføringen av rammeverket ved å mobilisere til bred allmenn støtte på alle nivåer».

Nevnte Støre, Vedum eller Aasland dette på pressekonferansen? Ikke ett eneste ord om hva Norge har forpliktet seg til.

Det regjeringen gjør med det historiske gale vedtaket i dag, er det stikk motsatte som den samme regjeringen skrev under på i desember i Canada. Ødeleggelsene av urørt natur vil bli enorme med store uopprettelige konsekvenser i sårbar og unik natur. Finnmark vil heller ikke får stabil elkraft og økonomisk vil dette trolig bli en katastrofe for både den nordlige landsdelen og for Norge.

Hvordan Støre & co har tenkt å løse denne floken henger som elektrifiseringen av Melkøya helt i det blå. Det er planer og visjoner uten hold i en virkelighet som angår oss alle. Man burde kunne forvente av en statsminister med følge av oljeminister og finansminister å ha begge beina plantet og solid forankret på bakken i en slik sak. Men her er det gjennomsiktig tydelig at de har ikke på noen måte tatt inn over seg hvilke konsekvenser dette vil medføre.

Det er rett og slett ikke gjennomførbart.

Eegjeringen Støre har presentert et gigantisk prosjekt som vil ramme tusenvis av mennesker og deres arbeidsplasser og fauna og som påviser en fullstendig kollaps innad i regjeringen og kan ikke sees på noe annet som krampetrekninger fra en allerede skadeskutt regjering som ikke har livets rett.

Er klimautfordringene fremstilt for ensidig i media?

mest lest