Vedum lover 4 milliarder til opprusting av E6

Avatar photo
Publisert 14. august 2023 | 16:42

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har selv sett hvor dårlig E6 er i Sørfold kommune i Nordland.

I 2020 fikk han sitte på i en lastebil på strekningen. Mandag var han igjen på befaring for å se hvor dårlige veiene er der.

Det er 16 tunneler på den 53 kilometer lange strekningen mellom Megården og Mørsvikbotn i Sørfold. Det er lavt under taket, mørkt og trangt i tunnelene som ikke møter dagens sikkerhetskrav.

E6 gjennom Sørfold nord i Nordland forbinder Nord-Norge med resten av landet. Når veien er stengt, er det ingen reell omkjøring.

Her er Trygve Slagsvold Vedum på befaring av E6 i 2020. Foto: Skjermdump, NRK.

Planene for å bedre den ulykkesutsatte strekningen har vært klare i mange år. Prosjektet lå lenge inne i Nasjonal transportplan, men i fjor ble det bestemt at investeringer på 4,5 milliardene måtte vente på grunn av krigen i Ukraina.

Milliardene regjeringen ønsker å bruke i første omgang utgjør en tredjedel av de totale kostnadene for ny E6 i Sørfold.

Strekningen er en av tre prosjekter som Statens vegvesen mener det haster å komme i gang med.

Finansministeren forteller til NRK at det ikke er aktuelt med bompenger på strekningen.

Nyheten kommer bare dager etter at flere av Senterpartiets medlemmer i nord har retter kraftig kritikk mot partiledelsen for å si til å elektrifisere Melkøya. I Lebesby Sp har det vært snakk om kollektiv utmeldelse.

Overfor NRK avkrefter Vedum at dagens nyhet kommer for som et plaster på såret for de som er misfornøyd med at partiet har gått inn for elektrifisering av Melkøya.

Jernbanebro har kollapset

mest lest