Regjeringen sier ja til å elektrifisere Melkøya

Avatar photo
Publisert 7. august 2023 | 14:16

I morgen vil regjeringen annonsere at de sier ja til Equinors planer om å elektrifisere Melkøya. Det forteller kilder til Dagbladet.

Nyheten skal annonseres på en pressekonferanse i Hammerfest med statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og olje- og energiminister Terje Aasland.

Regjeringspartiet Senterpartiet er mot prosjektet, men har altså nå latt Arbeiderpartiet vinne frem i saken.

Motstanderne av elektrifiseringen frykter at strømprisene i nord kan skyte til værs, samtidig som de mener prosjektet vil ha liten eller ingen betydning for klima.

Politisk kommentator Jon Hustad, som har jobbet med energi i over 20 år, har kalt forslaget om å elektrifisere Melkøya «idiotisk». Hustad spår at Nord-Norge vil se en strømpris på opptil 2 kroner per kilowattime dersom Melkøya elektrifiseres og planene om batterifabrikk går gjennom.

I mai anbefalte NVE en nettløsning foreslått av Equinor, som innebærer en 3,2 km jordkabel i tunnel fra Hyggevatn transformatorstasjon til Meland og en 2,5 km lang sjøkabel fra Meland til Melkøya.

Dagbladet skriver at de ikke har fått bekreftet om det er denne nettløsningen regjeringen vil gå inn for.

Regjeringen vil også legge opp til en kraftig oppgradering av strømnettet i Finnmark. Equinor må, som en stor aktør, bidra til dette. For å produsere mer kraft, peker regjeringen mot mer vindturbiner, både til havs og til lands, og oppgradering av vannkraft.

mest lest