Høyresiden vant det svenske valget

Avatar photo
Publisert 14. september 2022 | 19:10

Etter en intens valgthriller stakk den svenske høyresiden av med seieren. Det var bare 0,7% av stemmene som skilte de rødgrønne og høyreblokken.

Saken oppdateres

Klokken 18:42 erklærte Ebba Busch seg selv og høyresiden som valgets vinnere på sin Facebook-side. Busch skriver:

«Vi har et valgresultat og det svenske folket har stemt for et maktskifte! Nå begynner arbeidet med de andre partiene for å danne en ny regjering.»

Også Jimmie Åkesson, lederen for Sverigedemokraterna kommenterer valget. Han skriver på sin Facebook:

«Nå begynner arbeidet med å gjøre Sverige bra igjen.»

Sveriges Statsminister Magdalena Andersson (S) erkjenner valgnederlaget i en pressekonfersanse, og sier hun er takknemlig for de omtrent to millioner svenskene som stemte på hennes parti.

Les også: Kommentar: Derfor bør Hadia Tajik holde kjeft

Høyreblokken vant valget med sine 176 mandater, mens de rødgrønne fikk 173 mandater.

Sverigedemokraterna ble høyresidens største parti med hele 20,6 prosent av stemmene. Moderaterna, søsterpartiet til norske Høyre, fikk 19,1 prosent av stemmene. Kristdemokraterna fikk 5,3% av stemmene. Liberalerna fikk 4,6 prosent av stemmene.

Totalt fikk høyresiden 49,6% av stemmene.

Også i Sverige har de en sperregrense på fire prosent.

På rødgrønn side var det statsminister Magdalena Anderssons Socialdemokraterna som ble størst, med 30,4 prosent oppslutning. Både Vänsterpartiet og Centerpartiet fikk hver sine 6,7 prosent av stemmene. Miljøpartiet fikk 5,1 prosent av stemmene.

Totalt fikk de rødgrønne 48,9% av stemmene.

Det er forventet at Ulf Kristersson, leder for Moderaterna vil bli Sveriges nye statsminister, selv om Sverigedemokraterna fikk flere stemmer.

Ifølge den svenske avisen Expressen skal Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna og Liberalerna allerede tidligere i dag ha forhandlet om hva slags energipolitikk de skal føre sammen.

Ny dag, ny milliardærflyktning: Eiendomsinvestor flyttet til Sveits i mars

mest lest