Drapsbølge i Sverige: – Barn blir tvunget til å utføre grove forbrytelser

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. september 2023 | 07:00

Sverige rystes av en voldsbølge som har krevd flere liv.

Det er blodhevn og flere skyteepisoder blant rivaliserende gjengmedlemmer som rammer Uppsala i Sverige.

Uppsala ligger omtrent 67 km nord for Stockholm, og er en universitetsby med rundt 166.000 innbyggere.

– Det er barn som blir utpresset, og som med dødstrusler blir tvunget til å utføre grove forbrytelser, sier rikspolitisjef Anders Thornberg til Expressen.

Politiet er bekymret over at flere mindreårige havner i det kriminelle miljøet.

Uppsala er rammet av en eskalerende konflikt i det kriminelle nettverket «Foxtrot».

Natt til forrige torsdag ble en kvinne i 60-årene skutt og drept i Uppsala. Siden den gang har ytterligere to skyteepisoder skjedd i byen, ifølge Aftonbladet.

– Nå kommer en ny bølge og vi jobber på spreng med å oppdage og forhindre neste skyting før det skjer. Det er like viktig å straffeforfølge de som allerede har begått forbrytelsene som å hindre at det skjer mer, sier Jale Poljarevius, politimester og etterretningssjef i politiregion Midt til avisen.

Skyteepisodene de siste dagene har krevd to drapsoffer.

Tirsdag ble en tilfeldig mann i 20-årene skutt og drept i en trappeoppgang utenfor adressen til en slektning av gjenglederen Rawa Majid i Uppsala. Han er kjent som «den kurdiske reven» og befinner seg i Tyrkia.

En 60 år gammel kvinne som var moren til en mann med koplinger til «Foxtrot» ble også skutt. En 15 år gammel gutt og en 19 år gammel ung mann er varetektsfengslet, mistenkt for drapet.

Men ifølge politiet er ikke de to mistenkte noen av de 1.260 personene som er aktive gjengkriminelle i området.

Ifølge SVT er det ingen utsikter til at Rawa Majid kommer til å bli utlevert til Sverige. Nå er i stedet familiemedlemmer blitt utsatte mål for volden.

Gjenglederen er ettersøkt internasjonalt siden 2020.

Politiet i Uppsala sier at de har 571 nettverkskriminelle personer på listene og av dem er det et konkret trusselbilde mot godt over 50 personer.

– Vi har rett og slett ikke nok ansatte til å overvåke alle adresser, uansett hvor mye vi ønsker det, sier politimester Jale Poljarevius.

– Det som skiller seg mest fra hvordan det så ut før er den økonomiske makten som enkelte individer har i dag. Så store pengesummer har ikke vært i omløp før, legger han til.

Les også: Sverige: Galskap på togstasjon – drapsforsøk på jente

Statsminister Ulf Kristersson (M) beskriver situasjonen i Uppsala som ekstrem.

– Dette må stoppes. Men da må vi nok også innse at disse menneskene ikke stopper av seg selv, men de stopper først når de enten blir innelåst eller utvist, sier han i et intervju med SVTs «Morgonstudion».

Også i Stockholm har det vært flere skyteepisoder den siste tiden. Sent onsdag kveld døde en mann på sykehus etter å ha blitt skutt på åpen gate i byen, skriver NTB.

mest lest