Høyre-politiker om Jan Egeland: – Den samme klamme moralismen og offermentaliteten

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. oktober 2022 | 08:38

På onsdag hadde Flyktninghjelpens Jan Egeland et innlegg i VG der han hudflettet Norge for gjerrighet.

På grunn av økte olje- og gassinntekter foreslo ikke regjeringen å øke bistandsbudsjettet med de 16 milliarder kroner som i så fall var nødvendig. Dette mener Egeland viser gjerrighet og et svik mot verdens fattige.

Les også: Jan Egeland anklager nok en gang nordmenn for gjerrighet

Innlegget for Asker-mann og Høyre-politiker Simen Sandelien til å reagere. I et innlegg på Facebook går han til frontalangrep på Egeland.

– Med dette innlegget viser dessverre Jan Egeland nok en gang hvor grådig og uredelig man kan tillate seg å være som representant for det humanitærpolitiske kompleks i Norge, starter Sandelien og peker på at Norge er det landet i verden som bruker desidert mest offentlige penger per innbygger på å støtte internasjonale organisasjoner og på bistand.

– Organisasjonene som får disse pengene preges av en svært mangelfull evne til å dokumentere effekten av de enorme beløpene som de får tilført. Lønningene er gode. Bistandsarbeid er en attraktiv karrierevei for mange, fortsetter han.

– Likevel krever Egeland alltid mer. Virkemiddelet er som vanlig den samme klamme moralismen og offermentaliteten.

Artikkelen fortsetter.

Regjeringen har økt bistandsbudsjettet med hele 6,5%. Og dette i et statsbudsjett der omtrent alle andre grupper og interesser i samfunnet må ta til takke med økte skatter, nedskjæringer og mindre enn før, påpeker han.

– Bistand får mest. Bistand er vinneren, også i år. Men det er fortsatt ikke godt nok for Egeland. Han får seg likevel til å skrive et uredelig innlegg der han later som at Norge er smålige og at det er hans skjermede virksomhet er ofret. Det er rett og slett usant.

Sandelien har et ønske:

– Når kommer statsbudsjettet der det stilles større krav til effekten av denne pengebruken? Når skal den privilegerte gruppen av NGO-ansatte være med å kjenne på de økonomiske rammebetingelsene som alle andre i Norge må forholde seg til? Den dagen gleder jeg meg til, avslutter han.

– Skammelig

Innlegget til Sandelien har fått man reaksjoner og kommentarer.

– Det virker som om det viktigste er å gi penger uten å kontrollere om pengene kommer fram, forsvinner i korrupsjon eller om tiltakene og pengene gir konstruktive og bærekraftige løsninger på sikt. Skammelig!! skriver en kvinne.

– Forstår ikke at en person som Egeland fortsatt sitter i jobben. Klam moralisme og offermentalitet hører ikke hjemme noe sted, ei heller i Flyktninghjelpen – det virker bare mot sin hensikt og skaper kun negativitet. Det er på tide at Egeland tar sin hatt og går eller blir avsatt, skriver en annen.

Regjeringen med «hemmelig plan» for å øke bistandsbudsjettet: Er det nordmenn de vil lure? (+)

mest lest