SD med stor innflytelse på ny svensk innvandringspolitikk: – Et paradigmeskift

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. oktober 2022 | 14:54

Både flertallet bak den nye regjeringen og opposisjonen brukte begrepet «paradigmeskifte» om Ulf Kristerssons påtroppende regjering, da samarbeidsavtalen – den såkalte Tidö-avtalen, ble presentert på fredag.

Sverigedemokraterna går ikke inn i regjering, men blir støtteparti for for M, KD og L. Mye innflytelse har de imidlertid fått.

– Når vi nå får en regjering hvor vi ikke er med så er det svært viktig for oss at vi får en omfattende enighet der vi som største parti i denne konstellasjonen får et betydelig gjennomslag i politiske saker, sa Sverigedemokraternas (SD) partileder Jimmie Åkesson.

– For oss har det vært helt avgjørende at et maktskifte også må innebære et paradigmeskifte når det gjelder innvandrings- og integrasjonspolitikken, fortsatte Åkesson.

Tallet på kvoteflyktninger skal reduseres fra 6400 til 900 i året. I kampen mot gjengkriminaliteten, skal politiet kunne opprette såkalte visitasjonssoner. Straffen for gjengkriminalitet dobles, og det skal bli tillatt å føre anonyme vitner i spesielle saker.

Det skal også utredes et generelt forbud mot tigging.  Det skal også stilles strengere krav til velferdsytelser for de som ikke er svenske statsborgere.

Politiet skal få opprette såkalte visitasjonssoner, straffen for gjengkriminalitet skal dobles, og det skal bli tillatt å føre anonyme vitner, ifølge Sverigedemokraternas leder. Et tiggeforbud skal også utredes.

Retten til å søke asyl i Sverige opprettholdes, men skal begrenses, og følge EU-rettens minstemål. Arbeidsinnvandringen skal begrenses kraftig. Regjeringen vil også utrede hvordan man skal stimulere til at innvandrere frivillig skal «vende hjem».

Det skal bli lettere å utvise utenlandske borgere som begår lovbrudd. Ordningen med permanent oppholdstillatelse oppheves også.

Enige om regjeringskoalisjonen: Sverigedemokraterna ikke med i regjering

mest lest