Xi og Biden i tre timers møte: – Verden er stor nok for begge

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. november 2022 | 16:28

– Verden er stor nok til at både USA og Kina kan lykkes, hevdet president Xi Jinping da han mandag møtte Joe Biden under G20-møtet på Bali.

Møtet skal ha vart i tre timer. Det har vært betydelige spenninger mellom Kina og USA i det minste tilbake til 2017 da Donald Trump krevde reforhandling av handelsavtaler. I løpet av disse siste årene har republikanere og demokrater i stor grad hatt samme skeptiske holdning til Kina og vært enige om at de utgjør en langsiktig strategisk trussel og at de ikke kommer til å spille etter reglene USA har satt opp.

Dette kommer etter tre tiår med «naivitet» og en tro på at et rikere, kapitalistisk Kina også ville bli et mer demokratisk og liberalt land. Men spesielt etter at Xi Jinping steg til topps i 2012, har Kinas kommunistparti strammet skruen. De har slått ned på demokrati i Hong Kong, regelrett satt opp konsentrasjonsleire for uigurer i Xinjiang og introdusert et massivt overvåkningssystem over egen befolkning.

Mot Taiwan er det klart at Beijing forventer lydighet og til slutt innlemmelse i fastlandet. Etter at Kongress-leder Nancy Pelosi (D) besøkte Taiwan tidligere i år, har antallet kinesiske militære øvelser i området og provokasjoner mot taiwansk luftrom økt. Fra amerikansk militært og strategisk hold har det blitt pekt på at tidspunktet for et kinesisk forsøk på å okkupere øye med makt, kan komme tidligere enn tidligere trodd.

Ved to anledninger har Joe Biden gått ut og sagt at USA vil forsvare Taiwan i tilfelle et angrep fra Kina. Det har aldri tidligere en amerikansk president sagt, snarere har det vært en politikk å holde såkalt «strategisk tvetydighet» rundt den amerikanske responsen.

Prøver å tone ned spenningene

I etterkant av dagens møte er det tydelig at partene prøver å kaste et mer positivt lys over forholdet. I det minste offentlig.

– Vi snakket om Russlands invasjon av Ukraina, og understreket vår enighet om å ikke bruke atomvåpen, sa Biden på en pressekonferanse etter den tre og en halv timer lange samtalen.

Biden skrøt av Xi og sa han var «rett frem» og også mer imøtekommende enn tidligere, og de to ble enige om at USAs utenriksminister Antony Blinken skal besøke Kina.

– Det trenger ikke bli en ny kald krig, sier Biden.

Også Xi slo en positiv tone.

– USAs og Kinas suksess er muligheter, ikke utfordringer, sa Xi ifølge kinesiske medier.

– Samarbeid mellom USA og Kina bør defineres av dialog og vinn-vinn-samarbeid. Verden er stor nok til at både USA og Kina kan lykkes, fortsatte han.

General Keane: – Vi kan tape en krig med Kina

mest lest