Stadig flere inkassosaker er boliglån: – Flere vil slite

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. desember 2023 | 07:25

Effektene av de elleve renteøkningene begynner å gjenspeile seg i inkassostatistikkene. Ekspertene påpeker at man fortsatt ikke har sett den totale påvirkningen av et år med økte renter.

Inkassoselskapet Intrum, observerer ifølge TV 2 en bekymringsfull trend før det kommende rentemøtet på torsdag.

Ved utgangen av november indikerer over halvparten av de som sliter med betalingsproblemer at det er boliglånsrenten som forårsaker problemene, ifølge kanalen.

– Det er en naturlig utvikling, ettersom rentene fortsetter å stige, sier Morten Trasti, sjefanalytiker i Intrum til TV 2.

Selskapet registrerer en økning i manglende betaling av boliglån, til tross for at inkassotallene generelt sett fremdeles er relativt lave.

– Tallene våre tyder på at folk flest har tålt rentehevingene til nå, gjennom en bedre inntektsside, innstramming av forbruket og sparepenger. Så er det selvfølgelig en smertegrense et eller annet sted, for alle med lån, sier Trasti.

– Grunnet etterslepet med renter og mislighold, kjenner man ikke den smertegrensen før det er for sent, legger han til.

Ifølge analyser fra Intrum tar det omtrent ett år fra styringsrenten økes før man ser effekten i antallet mislighold.

– Det tar to måneder før bankene kan endre rentene. Så har du en lang periode der folk prøver å endre forbruket sitt, før man ikke får betalt boliglånet. Først da kommer inkassovarslene inn. Det er et langt tidsetterslep, sier Morten Trasti.

Trasti tror flere vil erfare inkassoproblemer i tiden som kommer.

– Uavhengig av hva som skjer med renten på torsdag, er det grunn til å anta at flere vil slite med boliglånet det neste året. Julen er en tid man bruker mye penger, men effekten av det kommer ikke nødvendigvis i januar.

mest lest