Nordmenn eide krypto for 17,3 milliarder: – Verdenshistoriens raskest voksende investeringsobjekt

Avatar photo
Publisert 14. desember 2024 | 18:38

Nordmenns samlede rapporterte beholdning av kryptovaluta økte kraftig i 2023, til hele 17,3 milliarder kroner, ifølge Skatteetaten. Dette er mer enn en dobling fra året før, da tallet var 8,2 milliarder.

Samtidig styrker etaten innsatsen for å sikre rapportering.

– Målt opp mot andre aktiva, som f.eks totalverdien på alt gull og de største selskapene i verden, er Bitcoin allerede på sjuende plass. Ingen er i stand til å fatte den suksessen det har hatt, forklarer Rune Østgård til iNyheter.

I fjor oppga 54 000 nordmenn kryptoeiendeler i skattemeldingen. Dette er en økning fra 48 150 året før og bare 15 000 i 2020. Det skriver Finansavisen.

Bitcoin: Raskest voksende investering

Rune Østgård, forfatter av inflasjonsboka Fraudcoin, og nå aktuell med den nylig utgitte Bitcoin-boka Arrow of Truth, forklarer til iNyheter at interessen for Bitcoin har flere årsaker:

– Bitcoin er verdenshistoriens raskest voksende investeringsobjekt, og prisen på bitcoin setter stadig nye rekorder, sier Østgård, og understreker at investering i Bitcoin i mange år har overgått alle andre investeringsmuligheter.

Videre peker han på hvordan folk i økende grad oppfatter det tradisjonelle pengesystemet som dysfunksjonelt, eller «sykt», som Østgård omtaler det. I tillegg jobber det han omtaler som «det sosiale laget» i Bitcoin aktivt for å rekruttere nye brukere, noe som ofte omtales som orangepilling.

Nå har Bitcoin-miljøet dessuten fått med seg den gjenvalgte presidenten, Donald Trump.

– Trumps administrasjon består av mange bitcoinere, og Trump har selv sagt at han er svært positiv til det og vil at USA skal bli en verdensledende Bitcoin-nasjon, forklarer Østgård til iNyheter.

Les også: Eric Trump: – Bitcoin vil nå én million dollar

Strengere tiltak fra Skatteetaten

Kryptovaluta er i utgangspunktet desentralisert og anonymt. Likevel er det skattepliktig.

Manglende rapportering av kryptovaluta kan føre til tilleggsskatt og, i alvorlige tilfeller, politianmeldelse. Skatteetaten signaliserer nå økt årvåkenhet for å sikre at regelverket overholdes. Skattedirektør Nina Schanke Funnemark understreker at det er mange som ikke følger reglene:

– Det har bedret seg over tid, men det er fortsatt for mange som ikke rapporterer inn kryptoeiendeler slik de skal, sier hun til Finansavisen.

Fra 2026 kan selskaper som tilbyr kjøp og oppbevaring av kryptovaluta bli pålagt å rapportere direkte til Skatteetaten. Samtidig planlegger etaten å utveksle informasjon med utenlandske skattemyndigheter for å avdekke bruk av utenlandske kryptotjenester.

Skatteetaten har nå etablert en spesialisert gruppe for å håndtere kryptosaker. Målet er på sikt å forhåndsutfylle opplysninger om kryptoeiendeler i skattemeldingen.

– Informasjonsutveksling av kryptoeiendeler kan bidra til at enda flere nordmenn får bedre hjelp til å melde fra om verdiene sine, og det gjør oss bedre rustet til å utføre målrettede kontroller mot de som ønsker å unndra skatt, sier Schanke Funnemark til Finansavisen.

Les også: Hvordan kjøpe kryptovaluta som nybegynner?

Regulering møter kritikk

Østgård kritiserer myndighetenes ønske om regulering av Bitcoin. Deriblant forbud av mining. Ikke minst kritiserer han den delen av befolkningen, og spesielt de i Bitcoin-miljøet, som støtter denne typer reguleringer.

Østgård mener at ønsket statlig innblanding og inngrep delvis skyldes en mangel på forståelse av teknologien, samt delvis at Bitcoin blir sett på som en trussel mot nasjonale valutaer.

– Folk som er motstandere av Bitcoin ønsker regulering av det av samme grunn som da folk ropte om forbud mot sykler på 1800-tallet. De er redde for endringer og forstår ikke verdien av innovasjonen de kritiserer, sier Østgård til iNyheter.

Hans bok, Arrow of Truth, er skrevet med den hensikt å nettopp opplyse folket om hva Bitcoin er og hvorfor det ble utviklet.

– Vi er sikre på at boka vår vil gjøre at både borgere, næringsdrivende og politikere i Norge vil forstå dette mye bedre når de nå har tilgang til en bok på norsk som forklarer alt man trenger å vite om Bitcoin på en enkel og engasjerende måte.

Les også: Bitcoin passerer 100.000 dollar for første gang i historien

Absolutt knapphet og fremtidig verdi

Bitcoin skiller seg fra andre kryptovalutaer med sin desentraliserte struktur og et begrenset antall på 21 millioner mynter. Dette gir valutaen en iboende knapphet som driver opp verdien og forhindrer inflasjon.

Østgård påpeker at Bitcoin i dag utgjør mer enn 50 % av verdien av alle kryptovalutaer globalt og rangeres som det syvende største aktiva i verden, målt i verdi.

– Ingen er i stand til å fatte den suksessen det har hatt, sier Østgård og forklarer at Bitcoins verdiutvikling henger tett sammen med tre faktorer: veksten i antall brukere, økte investeringer og den globale økningen i pengemengden.

I dag er det bare omtrent 1% av verdens befolkning som besitter Bitcoin, og til tross Bitcoin betydelige vekst i verdi, utgjør samlet verdi fortsatt bare 0,2 % av hele verdens formue.

Samtidig opplever såkalte fiatpenger, altså tradisjonelle pengeenheter (eller Shitcoins, som Østgård har myntet den norske kronen), en påfallende reduksjon i verdi i samsvar med økt pengetrykking som i og for seg er grunnen bak inflasjon.

Det er en 83 % korrelasjon mellom den og prisutviklingen på Bitcoin, forklarer Østgård.

Les også: Konsumprisindeksens logiske brist og mytene om boligmarkedet

Bitcoin som økonomisk fluktvei

I Norge har pengemengden, målt som M2, vokst med 9 % årlig siden 1970, forklarer han videre. Dette har ført til en svekkelse av den norske kronen, og flere søker derfor alternative investeringer som Bitcoin for å beskytte sin kjøpekraft.

– Når staten og bankene får lage så mye norske kroner så svekkes verdien på krona. Folk tvinges til å investere i noe som gjør at de beholder kjøpekraften på sparemidlene sine.

Østgård forklarer at etterspørselen etter Bitcoin derfor er en flukt fra tradisjonelle investeringsobjekter og nasjonale valutaer. Mange opplever at avgifter, inflasjon og andre kostnader reduserer avkastningen på aksjer, eiendom og lignende investeringer.

Bitcoin fremstår derfor som et bedre alternativ.

– Jeg tror dette bare kommer til å fortsette, parallelt med at de andre kryptovalutaene taper, avslutter Østgård.

mest lest