Sluttpakke til 15 ansatte som hadde vært involvert i straffesaker

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. januar 2023 | 01:22

Siden 2018 har Forsvaret gitt sluttpakker til 15 ansatte som de selv mente kunne sparkes på grunn av straffbare forhold.

Totalt har 25 personer som har stått bak kritikkverdige forhold fått tilbud om etterlønn, skriver NRK.

Den ene som ble tilbudt etterlønn var  sersjanten som tok opp 38 videoer av Julie Sandanger (25), mens hun dusjet på jobb som soldat for det norske Forsvaret. Etter at saken ble omtalt i flere medier, valgte Forsvaret å sparke mannen, da var det gått flere månder siden hendelsen.

Forsvaret tilbød først mannen sluttpakke for å slutte frivillig.

Dokumenter og oversikter fra Forsvaret viser at mannen fikk tilbud om etterlønn i seks måneder og en bonus på over 550.000 kr.

Mannen avslo tilbudet og saken gikk da videre til Forsvarssjefens råd. De vedtok at mannen burde avskjediges.

Oversikten viser at Forsvaret har tilbudt sluttavtaler, og har utbetalt etterlønn til en rekke ansatte som kunne blitt sparket.

Blant annet:

  • 15 ansatte som hadde vært involvert i straffesaker der det var grunnlag for oppsigelse/avskjed
  • 4 saker der det var grunnlag med bakgrunn i tjenesteforsømmelse/brudd på tjenesteplikt
  • 2 saker der vedkommende ble vurdert som uskikket for stillingen

At det har blitt gitt tilbud om sluttavtaler også i saker med kritikkverdige forhold var også tema i granskingsrapporten fra konsulentselskapet PWC.

rapporten skrev de at de fryktet at sluttavtaler i slike saker kunne sende problematiske signaler. De trodde hensynet til den som skulle ut av Forsvaret ble viktigere enn hensynet til varslerne:

«For PwC fremstår det som om praksisen med i stor utstrekning å tilby ansatte sluttavtaler, er et resultat av å vektlegge en kombinasjon av de ovennevnte hovedhensyn og hensynet til omvarslede. Omdømmemessige hensyn, og hensynet til hvordan sluttavtaler fremstår for organisasjonen og den handlingene har gått utover, tillegges liten vekt i vurderingen.»

Les også: Kvinnelig offiser fra USA seilte KNM «Helge Ingstad» da det smalt: Den norske vaktsjefen er eneste tiltalt

Talsperson for Forsvaret Per Espen Strande:

– Forsvaret er kjent med kritikken i PWC-rapporten. Her adresseres både fordeler og svakheter med denne praksisen. Vi vurderer nå dette, som vi også gjør med de andre punktene, uttaler han til NRK.

Kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes i Forsvarsdepartementet:

– NRKs sammenstilling er helt uegnet til å si noe om Forsvarets bruk av sluttavtaler, da det ikke fremkommer hva som er grunnlaget for avtalene. Det er Forsvaret som selv må kommentere bruken av sluttavtaler, siden det er Forsvaret som vurderer og inngår disse, skriver hun til NRK.

Forsvarets fregatter har betydelige mangler

mest lest