Landet som nesten ingen rike vil flytte til

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. januar 2024 | 06:16

I løpet av de siste to årene har antallet rike personer som har forlatt Norge, vært over ti ganger høyere enn de som har valgt å bosette seg i landet.

Veldig få rike nordmenn ønsker å flytte tilbake til Norge, skriver E24.

I løpet av hvert av årene fra 2011 til 2021 emigrerte i gjennomsnitt fem nordmenn med ligningsformuer over 100 millioner kroner, mens det i samme tidsrom i gjennomsnitt flyttet syv personer med tilsvarende formue til Norge årlig, ifølge avisen.

Men i løpet av 2022 og 2023 emigrerte i gjennomsnitt 44 personer med ligningsformuer over 100 millioner kroner, hvert av disse årene, mens kun tre med tilsvarende formue valgte å bosette seg i Norge i hvert av de samme årene.

Tallene E24 viser til er fremskaffet av Skatteetaten for finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Det foregår nå en kontinuerlig flukt av kapital og eierskap fra Norge. Én ting er at de har fått skrudd opp særskattene på norsk eierskap. Men det er også en kontinuerlig debatt om hvordan de kan skattlegge de rike enda hardere, sier stortingsrepresentant Alfred Bjørlo (V) til E24.

– Det er noe med klimaet. Nemlig at mange opplever det som et fiendtlig klima for å drive investeringer og næring i Norge, legger han til.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) formidler følgende melding til E24 gjennom hans statssekretær, Lars Vangen:

– Den totale aktiviteten, gode rammevilkår og høy investeringsvilje er nok viktigere enn enkeltpersoners tilflytting. Når det er sagt, ønsker vi alle som vil komme hit og bidra til det norske fellesskapet, eller satse her i Norge, hjertelig velkomne.

Ifølge E24 hadde de tre som valgte å bosette seg i Norge i løpet av 2022, en samlet ligningsformue på 900 millioner kroner ved årets slutt. Blant dem var det en 80 år gammel kvinne, en arving innen bilindustrien, og en arving innen shipping.

mest lest