Ukrainere sprenger broen i Bakhmut etter som Russland rykker frem

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. februar 2023 | 11:37

Ukrainske styrker har sprengt en bro nær den østlige byen Bakhmut.

Det kan være et tegn på at de kan planlegge å trekke seg tilbake fra området, noe som vil gi Russland et betydelig, symbolsk løft i forkant av ettårsdagen for krigen.

Soldater sprengte broen mandag, ifølge et lokalt nyhetsnettsted i Donetsk-regionen. Ukraina benekter at de har til hensikt å forlate Bakhmut, til tross for seks måneder med harde kamper og angivelig minkende lagre.

Det ser ut til at Russland konsentrerer seg om å erobre Bakhmut før ettårsdagen for invasjonen 24. februar. Ukraina og dets vestlige allierte har den siste uken sagt at Russland allerede hadde begynt en ny offensiv i et forsøk på å vinne terreng før nye vestlige våpenleveranser ankommer.

– Det er klart at vi er i et logistisk kappløp, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg, til journalister i Brussel mandag.

Sent tirsdag beskrev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj situasjonen ved frontlinjen som «ekstremt vanskelig», spesielt i Donetsk og Luhansk.

– Det er bokstavelig talt en kamp for hver meter ukrainsk land, sa Zelenskyj i sin kveldstale til nasjonen.

En russisk seier i Bakhmut ville gi Kreml et løft etter måneder med tilbakeslag og ville være et springbrett for å kjempe for de to neste store ukrainsk-kontrollerte byene.

Jevgenij Prigozjin, lederen av Wagner-gruppens leiesoldater har kjempet i flere måneder for å ta Bakhmut. Han sier imidlertid at kampen langt fra var over.

– Bakhmut vil ikke bli tatt i morgen, fordi det er tung motstand, sa han, ifølge hans pressetjeneste.

– Vi kommer ikke til å feire i nær fremtid, la han til.

John Kirby, talsperson for Det hvite hus, sa at russiske styrker har gjort trinnvise fremskritt den siste dagen i angrepet på Bahkmut.

Russiske styrker okkuperer nå områder nord og sør for Bakhmut og har forsøkt å overvelde ukrainske styrker ved ustanselig å føre frem infanterisoldater mot de ukrainske frontlinjene.

– Russerne ved siden av Bakhmut prøver å stole mer på arbeidskraft enn på pansrede kjøretøy, sier Serhiy Cherevaty, Ukrainas militære talsperson for den østlige kommandoen.

Kampen for å kontrollere Bakhmut begynte i juni og har blitt en av krigens blodigste slag, med Russland som konsentrerer et stort antall ressurser på å erobre byen.

Ukraina, Nato og koranbrenning: En «leksjon» i strategi, kløkt og nasjonale interesser (+)

mest lest