Vinterferie: Viktigere enn noen gang å være en skjerpet sjåfør

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. februar 2024 | 08:10

Mye nedbør og vekslende temperaturer på sør- og østlandet kan gi utfordrende kjøreforhold på vei til vinterferie.

De største utfartsdagene blir torsdag og fredag, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

For sør- og østlandet har trafikkbildet så langt i 2024 vært preget av uvanlig mye snø, is og vekslende temperaturer, som har gitt flere dager med utfordrende kjøreforhold.

Illustrasjon på utfartsdagene i vinterferien.

Fare for glatte veier
Inngangen til årets vinterferieutfart er intet unntak, med snø og minusgrader i starten av uka og varsel om regn og plussgrader på de store utfartsdagene, torsdag og fredag.

– Vinterglatte veier er utfordrende å kjøre på. Det krever mye oppmerksomhet og god planlegging fra deg som sjåfør. Denne vinterferien må du være ekstra skjerpet, sier direktør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes.

Det er ventet mest trafikk ut fra de største byene. Statens vegvesen oppfordrer til å sjekke værmeldingen eller ruten du skal kjøre på vegvesen.no/trafikk eller Vegvesen trafikk-appen, planlegge turen godt, tilpasse fart etter forholdene og holde blikket på veien.

Tenk – gjør – kjør!
På vinterføre er det enda viktigere med huskeregelen tenk – gjør – kjør!

– Det betyr å planlegge turen din og forberede det du kan før du kjører, slik at du har all oppmerksomhet på kjøringen. Å kjøre er det eneste du skal gjøre, sier Ranes.

TENK gjennom hva som kan ta oppmerksomheten din vekk fra trafikken før du kjører: Telefonen som plinger eller lyser opp i setet ved siden av deg, noe du skal ha tak i underveis eller barn som vil ha hjelp til noe i baksetet.

GJØR deg ferdig med det du kan før du kjører: Still inn GPS ́en og musikken, legg vekk mobilen, spis opp maten og gjør de i baksetet klare til starten.

KJØR!

mest lest