Konflikt i Sudan: Presidentpalasset og flyplasser er kapret

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 15. april 2023 | 13:56

Saken oppdateres.

Det foregår kamper i Sudans hovedstad Khartoum mellom den nasjonale hæren og den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF).

Kampene skal ha foregått ved forsvarsdepartementet og hærens hovedkvarter, samt militærbasene til RSF. I formiddag skal konflikten ha spredt seg til presidentpalasset og flyplassene:

RSF hevder de har kapret presidentpalasset, og har tatt kontroll over flyplassene Al Obeid og Merowe, noe den nasjonale hæren tilbakeviser.

Nå har hæren satt inn flyvåpenet, melder de i en offisiell uttalelse.

RSF hevder at hæren omringet deres baser for deretter å skyte fritt etter dem, mens den sudanske hæren hevder på sin side at det var RSF som startet angrepet ved å åpne ild på deres baser i Khartoum og andre steder i landet.

– Krigere fra RSF har angrepet flere militærleirer i Khartoum og ellers i Sudan. Kampene pågår, og hæren gjør sin plikt for å sikre landet, sier hærens talsmann, brigader Nabil Abdallah til nyhetsbyrået AFP.

På sosiale medier er det lagt ut klipp.

RSF sier på sin side at hærens angrep er brutalt og må fordømmes.

RSF er en underavdeling av Sudans General Intelligence Service, som gjerne blir omtalt som det hemmelige politiet. Gruppen er oppgjort av en rekke tidligere militser som tok del i krigen i Darfur i 2003, der de kjempet for Sudans myndigheter.

RSF har fått sterk kritikk for deres brutale krigshandlinger, drap på sivile og angrep på demokrati-vennlige demonstranter. Human Rights Watch har slått hardt ned på organisasjonen for deres forbrytelser mot menneskeheten.

Kampene mellom RSF og den sudanske hæren kommer som følge av nasjonal uro fra tilbake til kuppene i 2019 og 2021, der militære ledere tok makten. Hensikten har fra da vært at det skal inngås avtaler med blant andre demokrati-gruppen for å innføre et sivilt styre.

Det har imidlertid oppstått uenighet mellom militæret og RSF, der RSF ønsker seg integrert inn i det sudanske forsvaret. Leder for RSF har stått i spissen for overgangen til demokratisk styre, noe som skal ha skapt konflikt med forsvarets ledere.

– Situasjonen i Sudan er skjør, men det er fortsatt en mulighet for en fredelig overgang til en sivilledet regjering, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.

https://inyheter.no/15/04/2023/dramatikk-i-japan-da-bombe-ble-kastet-mot-statsministeren-se-bildene/

mest lest