Beskylder Selbekk for å skjule hvorfor han «egentlig» er sionist

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. april 2024 | 13:21

Det er den tidligere Vårt Land-redaktøren Helge Simonnes som kommer med utspillet mot Selbekk.

Diskusjonen reflekterer en splittelse innen Kristen-Norge mellom de de etablerte kreftene i Den norske kirke, som i lang tid har vært pro-palestinske og bærer på en anti-jødisk arv, og de frikirkelige miljøene som tildels har har vært kristen-sionister slik også amerikanske evangelikalske er.

Det er i et innlegg i Aftenposten 10. april med tittelen «Derfor er jeg sionist» at Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk kommer med en begrunnelse.

Sionisme er «en politisk idé som kan – og etter min mening bør – støttes, uavhengig av nasjonalitet, religion og etnisitet,» skriver Selbekk og fortsetter:

«Sionisme er ganske enkelt oppfatningen om at det jødiske folket, som alle andre folkeslag, har rett til en egen nasjon. Et sted på Jorden som de kan kalle sitt eget.»

Han lister opp tre forhold.

1. Verdenshistoriens mest forfulgte folk trenger en trygg havn.

2. Å støtte Israel er å fremme demokrati og vestlige frihetsverdier.

3. Israel bærer de tyngste byrdene i vår felles kamp mot terror og ekstrem islamisme.

«De som hater Israel, hater også oss», skriver Selbekk.

– Israel er avgjørende for Jesu gjenkomst

Simonnes derimot, mener Selbekk ikke er oppriktig.

«Selbekk unnlater behendig å nevne den viktigste årsaken til at så mange kristne støtter Israel i tykt og tynt: nemlig at jødene fra Gud er gitt en spesiell og eksklusiv eiendomsrett til Israels land, og at man betrakter staten Israel som oppfyllelsen av de bibelske profetiene til jødefolket.», skriver Simonnes og fortsetter:

«Opprettelsen av staten Israel, med hovedstad i Jerusalem, er teologisk sett på som avgjørende for Jesu gjenkomst.»

Simonnes spekulerer også i hvorfor Selbekk unnlater det teologiske aspektet. Det er blitt «et for tungt standpunkt å forsvare».

«Dette er en teologi som har stått sterkt i det norske lekmannsmiljøet gjennom hundre år. Avisen Dagen, som Selbekk er redaktør for, har vært den viktigste fanebæreren for denne teologien. I kronikken i Aftenposten nevner han det ikke med ett ord, kanskje fordi det er blitt et for tungt standpunkt å forsvare,» skriver den tidligere Vårt Land-redaktøren.

Simonnes hevder både Trump og Putin spiller på at Gud angivelig skal ha valgt ut særlige nasjoner og bruker teologien som politisk mobilsering.

«I USA oppsto raskt en historie om at Donald Trump virkelig spilte på lag med Vårherre i de planer allmaktens Gud har for Israel og endetiden,» skriver han.

Han mener dette er problematisk og bør utfordres. Deriblant bør Selbekk konfronteres:

«I bunnen for denne politiske utviklingen ligger det mye teologi som bør bli utfordret. Når Dagens redaktør unnlater å gjøre det, men spiller ut andre generelle støtteargumenter, bør han og hans medspillere bli utfordret på det som er det teologiske grunnlaget for at så mange troende norske kristnes støtter Israel, også i krigen på Gaza,» avslutter Simonnes.

Vårt Land og Dagen er de mest leste avisen som dekker trosfeltet i Norge. En tredje viktig aktør er Norge Idag. Også Document.no har et kristent trosfundament, har redaktør Hans Rustad uttalt. På Document.no er også støtten til Israel uforbeholden.

Det samme kan ikke sies om Vårt Land.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest