Har tette forbindelser til våpenindustrien: – Bedrar norske lesere

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. april 2024 | 06:30

Den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) har tette forbindelser til amerikansk våpenindustri.

Det melder Klassekampen.

Ifølge avisen har norske medier referert til ISW i nesten 3000 tilfeller siden 2022, etter Russlands invasjon av Ukraina. Tankesmien gir ut daglige oppdateringer, kart og militære og politiske analyser – uten kostnad og enkelt tilgjengelig.

– Det er å bedra norske lesere når man ikke opplyser hvem som egentlig er kilden og hvilke interesser ISW representerer, sier Sigurd Allern til Klassekampen. Han er professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo.

Nå får han støtte fra Tormod Heier, som er professor i militær strategi ved Forsvarets høgskole.

– Det er helt nødvendig å ­informere om hvilke bindinger ISW har, sier han, og legger til:

– ISW har fått en betydelig plass og spiller en viktig rolle i meningsdannelsen både innenfor politikken og det fagmilitære miljøet. Derfor er det enda viktigere at eventuelle bindinger blir avslørt.

Heier poengterer at selv om det er tilknytninger, betyr det ikke nødvendigvis at informasjonen fra ISW er uriktig.

– Analysene er sjelden oppsiktsvekkende. To år inn i krigen har det vært få ganger jeg opplever at det skurrer. Men de har så stor betydning for meningsdannelsen. Både journalister og forskere må ta et bredere samfunnsansvar for å opplyse hvem informasjonen kommer fra.

Blant de som bidrar til ISW finner vi Raytheon og General Dynamics, to av verdens største produsenter av våpen. Ifølge Klassekampen har de også mottatt støtte fra Palantir, selskapet til Peter Thiel, en kontroversiell milliardær på ytre høyreside i USA.

Styrelederen i ISW er pensjonert general Jack Keane. Han innehar også stillingen som styreleder i AM General, en betydelig produsent av militære kjøretøy, og fungerer som forsvarsanalytiker for Fox News. Flere av styremedlemmene og eierne har sterke forbindelser til det neokonservative miljøet i USA.

mest lest