Kriminelle truer næringsdrivende i Oslo: Anmelder ikke alvorlige hendelser – frykt for represalier

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. april 2024 | 07:02

Politiet hevder at kriminelle skaper frykt ved å true og bruke vold mot butikkeiere på Grønland i Oslo.

Rapporten, som VG har fått tilgang til, avslører at de kriminelle miljøene opererer relativt uhemmet på Grønland og Vaterland.

Over lengre tid har politiet analysert hvordan kriminalitet påvirker det daglige livet på Grønland.

De fleste av de ansatte og bedriftseierne som politiet har intervjuet, har rapportert om erfaringer med vold, trusler eller sjikane. Politiet karakteriserer disse funnene som «sterkt bekymringsverdig».

Ifølge politiet er de kriminelle som opererer i områdene rundt Grønland og Vaterland «løst sammensatte nettverk uten sterke strukturer».

«Selv om mye kriminalitet oppdages, har omtrent alle vi snakket med valgt å ikke anmelde alvorlige hendelser», skriver politiet.

Mangelen på anmeldelser skyldes delvis frykt for represalier fra kriminelle og mangel på tillit til politiet. Noen av de som politiet har intervjuet, forklarer også at dette kan skyldes erfaringer med at politiet har henlagt saker de tidligere har anmeldt.

I løpet av sommeren 2023 gjennomførte politiet en omfattende operasjon for å bekjempe organisert kriminalitet i området. Imidlertid vendte kriminaliteten raskt tilbake til sine tidligere nivåer etter at politiaksjonen var avsluttet.

mest lest