Artikkelen er basert på en pressemelding fra Meteorologisk institutt.
Europa har i 2024 opplevd en dramatisk oppvarming som overgår alle tidligere rekorder, og konsekvensene er nå tydeligere enn noen gang.
I følge den ferske rapporten «European state of the climate 2024» fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og Copernicus, har Europas klimaopplevelser i år vært preget av rekordhøye temperaturer, katastrofale flommer og en isbreenes dramatiske tilbakegang.
Rekordvarme og smelting av isbreer
De nordlige områdene av Europa har hatt de mest ekstreme temperaturene, og Svalbard har hatt sin tredje rekordvarme sommer på rad. I Nord-Norge ble 2024 det varmeste året som er registrert, og for første gang har vi sett temperaturer over 10 grader på Svalbard i august – en påminnelse om de katastrofale klimaendringene som skjer i Arktis. Ifølge klimaforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt, er en stor del av denne raske oppvarmingen knyttet til at Arktis, som ligger i den europeiske delen av kontinentet, varmes opp betydelig raskere enn resten av verden. Enkelte områder i den europeiske delen av Arktis varmes hele syv ganger raskere enn det globale gjennomsnittet.
Isbreene i Skandinavia smelter raskere enn noen gang før
Smelting av isbreene på Svalbard og i Skandinavia har nådd et kritisk punkt. I 2024 ble det registrert den høyeste smeltingen på flere år, og ifølge forsker Pierre Marie Lefeuvre ved Meteorologisk institutt er 2024 den verst rammede sesongen på Svalbard. Isbreene her smeltet rekordmye, og målingene viser at ingen andre steder i verden har tapt like mye is.
– Det er på Svalbard og i Skandinavia at vi ser den mest dramatiske smeltingen av is i verden. Dette påvirker ikke bare lokaløkosystemene, men også den globale havnivåstigningen, sier Lefeuvre.
Havtemperaturene når rekordnivåer
En annen dramatisk konsekvens av klimaendringene i Europa er de rekordhøye havtemperaturene. I Middelhavet var havet 1,2 grader varmere enn normalt, og den totale havoverflatetemperaturen i Europa var 0,7 grader over gjennomsnittet. Dette har bidratt til økt intensitet i ekstremvær, som hetebølger og stormer, og flere kystområder står nå i fare for oversvømmelser og tap av liv.
Flommer og ekstremvær rammer Europa hardt
2024 ble også preget av ekstreme værhendelser. Store deler av Europa, fra øst til vest, har opplevd alvorlige flommer og stormer, og over 400 000 mennesker har blitt berørt av disse hendelsene. Minst 335 mennesker har mistet livet som følge av kraftige regn- og stormhendelser. De mest omfattende flommene siden 2013 rammet Europa, og hele en tredjedel av elvenettet i regionen opplevde «høy» flomgrense.
Norge påvirkes også
I Norge har vi merket konsekvensene av klimaendringene tydeligst langs kysten. Havnivået stiger, spesielt på Sørlandet, Vestlandet og utenfor Nord-Norge. Kombinasjonen av stormflo og økte bølgepåvirkninger kan få betydelige konsekvenser for kystsamfunnene våre, ifølge klimaforsker Anita Verpe Dyrrdal fra MET.