Keep on Killin’ in The Free World

Avatar photo
Erik Holien
Idéhistoriker, sakprosaforfatter og musiker/artist
Publisert 15. mai 2024 | 20:06

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

USAs utenriksminister Antony Blinken var nylig på bar i Kyiv, Ukraina, hvor han misbrukte Neil Youngs protestlåt ‘Rockin’ in the Free World’ på bekostning av en halv million døde ukrainere.

Med en elektrisk gitar over skulderen og politiker-pyntelig korevokal radbrakk Blinken ikke bare den kjente og kjære Neil Young-klassikeren fra 1989-albumet «Freedom», han radbrakk også posthumt de 500.000 ofrene denne krigen har produsert. Den nå bitre, fastlåste konflikten kunne ha vært løst ved forhandlingsbordet for to år siden, et fredsinitiativ daværende britiske utenriksminister Boris Johnson med støtte av USAs president Joe Biden og hans sponsorer i amerikansk våpenindustri, fikk satt en effektiv stopper for.

Antony Blinkes opptreden skulle være en del av en solidaritetsvisitt til president Zelenskyj for å blåse ny moral i den krigstrette gamle sovjetrepublikken, men ble med en heller amatørmessig, platt coverlåt. Og ikke minst med en grovt misforstått intensjon: For den sarkastiske «Rockin’ in the Free World» befinner seg så langt fra en patriotisk sang som det er mulig å komme. At den formidler noen feiring av friheten, er også helt feil. Tvert om står låta i en amerikansk protestsangtradisjon som tonesetter en kompromissløs kritikk av USA og Vestens selvpåførte vanstyre og rekken av mislykkede regimeendringskriger i utlandet.

Vil Neil Young protestere denne gangen?

Så blir det interessant å se hvorvidt protestsjefen selv vil komme til å protestere mot det pill råtne selskapet hans åndsverk har sunket ned i denne gangen? Sist endte det i en riktig så pinlig kamp mot innbilte fiender – strømmetjenesten Spotify og podcastsuksessen «Joe Rogan Experience».

Som vi (dessverre) husker, trakk Old Man Neil Young hele katalogen sin fra Spotify fordi strømmetjenesten hadde inngått kontrakt med verdens mest liberale og inkluderende podcaster Joe Rogan – vår tids Neil Young in spirit. Den gamle fritenkeren og hippien Neil Young skrek på sensur! Men så listet han seg heldigvis stille tilbake igjen, etter hvert som inntektstapet ble for stort. Til Ragged Glory sitt forsvar må det vedgås at mannen ikke har vært helt sitt gamle «jeg» etter han av helsemessige grunner måtte legge den daglige jointen på hylla.

Neil Young da han var i Oslo i 2009. Foto: By Per Ole Hagen – Per Ole Hagen, CC BY-SA 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10820963

The Needle and the Damage Done

Det var i 2022 at Neil Young ba strømmegiganten å fjerne «Harvest», «After the Gold Rush», «Rust Never Sleeps», «Ragged Glory», «Harvest Moon», «Sleeps With Angels» osv. osv. Rubbel og beat, med og uten bandet Crazy Horse. Young mente Rogan spredte feilinformasjon om Covid og vaksiner. Noe Rogan aldri hadde gjort. Derimot hadde den populære podverten (i motsetning til journalister, leger og politikere) stilt relevante og kritiske spørsmål. Han snakket med uavhengige forskere og eksperter som Bret Weinstein (professor i evolusjonsbiologi og forfatter) og Robert Malone (lege, biokjemiker og forfatter).

Dr. Malone var sågar en av vaksineekspertene som hadde vært med å utvikle den såkalte mRNA-injeksjonen basert på syntetisk genteknologi, som han forsøkte å advare verden mot en ukritisk kollektiv bruk av, særlig på barn og unge. Dermed var Joe Rogan Experience et av de første mediene som sådde berettiget tvil om den samfunnsmedisinske ensrettingen, de helsepolitiske autoritære holdningene og massevaksinasjonsprogrammet som ble iverksatt under Covid-pandemien. Disse samtalene ble publisert i 2021, to-tre år før resten av verden så smått begynte å stille de samme spørsmålene. Skjønt ennå i dag vil de aller fleste offentlige myndighetspersoner forsvare at verdens største medisinske eksperiment  ble utløst på menneskeheten uten forskriftsmessig forhåndstesting.

Le Noise tapte så det sang, men krangler fremdeles på lydkvaliteten

Joe Rogan ga uttrykk for skuffelse over Neil Youngs beslutning om å trekke seg fra Spotify, og sa at intensjonen aldri hadde vært å gjøre Spotify til en plattform for konspirasjonsteorier. «Jeg prøver ikke å fremme feilinformasjon,» sa han. «Jeg prøver ikke å være kontroversiell. Jeg har aldri prøvd å gjøre noe annet med denne podcasten enn å snakke med folk.»

Rockestjernens krangel med Spotify er imidlertid ikke helt over. I sin uttalelse kritiserte han også plattformen for ikke å tilby hi-fi-kvalitet til brukerne, det vil si tapsfri lyd eller CD-kvalitet. «Jeg har et oppriktig håp om at Spotify-lydkvaliteten vil forbedres og at folk vil kunne høre og føle all musikken slik vi laget den,» skrev han.

mest lest