Klimaendringene er ikke bare dårlig nytt

Avatar photo
Publisert 15. juni 2023 | 21:47

Høyere temperaturer gjør det nemlig enklere å produsere vin i Norge.

Professor i psykogoli Nicolay Gausel bruker all sin fritid til å plante og dyrke 33.000 kvadratmeter med vindruer på Træsnes Gård i Froland. Han har plantet nærmere 6000 vinstokker.

Det skal gi over 34.000 vinflasker om få år.

– De mikroklimatiske forholdene her i Froland er veldig gode. Det er mye sol og nærheten til kysten og elva like ved demper kulda på vinteren, sier Gausel til NRK.

Hvis han får plantene til å trives på sørlandsgården, kan han bli landets største vinprodusent.

Gausel har blitt kontaktet av en av Tysklands største vingårder, Rebveredelung Heilbronn. Eksperter derfra hjelper han nå med prosjektet hans.

Ifølge NRK er det rundt 50 gårder som i dag dyrker druer i Norge. Dette er et tall som stadig øker. Høyere temperaturer gjør det nemlig enklere å lykkes med drueplanter fra norsk jord.

Kan bli flere norske viner på polet

Utenlandske vinprodusenter sikrer seg nå vinområder lengre nord i Europa, ettersom forholdene for vinproduksjon i sør blir dårligere. Det hevder NRK.

– Det er realistisk med flere norske viner på polet på sikt. Mye er plantet, men det tar tid før stokkene bærer skikkelig. Norsk vin vil være kortreist og et mer stedegent produkt, forteller Steffen Riis Christiansen som er produktsjef hos Vinmonopolet til statskanalen.

En studie fra Vinmonopolet viser at opp mot 85 prosent av dagens vinområder kan bli uegnet for druedyrkning i 2050. Da kan Norge bli mer attraktivt for vinprodusentene.

Miljøekspert Svein Tveitdal er en aktiv Twitter-bruker. Han skriver mye om klimaendringene til sine 350.000 følgere på det sosiale mediet.

Tveitdal har også drueplanter på Sørlandet.

– Det finnes positive sider ved klimaendringene. En temperaturøkning på 2-3 grader innen 2050 vil utvilsomt gjøre vinproduksjon lettere her i nord, sier Tveitdal til NRK.

mest lest