Kvinne (51) tapte mot Oljefondet – må betale 3,4 mill. i saksomkostninger

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. juni 2023 | 19:51

Elisabeth Bull Daae (51) hadde en høy stilling i Oljefondet i Norges Bank, men mente seg skviset ut. Det endte med fire uker i retten. Dom kom torsdag.

Bull Daae mente hun var omplassert mot sin vilje og saksøkt sin egen arbeidsgiver for kjønnsdiskriminering og ugyldig oppsigelse, med krav om erstatning og oppreisning. Norges Bank har avvist alle påstander, og beskyldningene har haglet begge veier.

Rett etter hovedforhandlingene startet Norges Bank en prosess for å avskjedige henne.

Under rettssaken sa Oljefond-sjef Nicolai Tangen følgende:

– Jeg mener Oljefondet har gjort alt vi har kunnet. Vi har brukt enorme ressurser på dette. Dette har påført stress på mange mennesker, ikke bare Elisabeth. Jeg har knapt sett en sak hvor ett menneske har påført så mange mennesker så mye stress over så lang tid, sa Nicolai Tangen under rettssaken.

Dette utsagnet får han kritikk for i dommen, men i all hovedsak taper Bull Daae på alle punkter og får ikke medhold i sine anklager om trakassering, kjønns- og lønnsdiskriminering og ulovlig oppsigelse. Hun ble av tingretten idømt både egne og motpartens saksomkostninger.

Av de 3,4 millionene Bull Daae må ut med, er 1,5 millioner kroner egne saksomkostninger og 1,9 millioner kroner saksomkostninger til Norges Bank.

Bull Dae starter i Norge Bank/Oljefondet i 2004.

Dommen er knusende.

Det viser seg også at Oljefondet strakk seg langt for å unngå rettssak. Bull Dae fikk etter rettens mening rikelig med tilbud og er fullt å bebreide for at det ble rettssak.

«Retten viser til at partene møtte til rettsmekling den 17. januar 2023 uten å oppnå enighet. Tangen fikk spørsmål om saken har vært forsøkt løst etter dette tidspunktet. Han forklarte at han har hatt to samtaler med Bull Daae. Den første var 8. mars 2023. NBIM kom med tilbud om en sluttpakke på to årslønner og at Tangen kunne være hennes rådgiver og betale for eventuell etterutdannelse. Bull Daae krevde at hun skulle beholde stillingen som «Head og Trading Analytics», få et større team, 10 millioner i erstatning og at Nygård og Eriksen ikke skulle beholde sine nåværende stillinger. I påsken 2023 hadde de et nytt møte.

NBIM kom med tilbud om 2 årslønner og 2 millioner i lønn for et 1-års prosjekt med Tangen som rådgiver. Hun ble garantert 2 årslønner selv om hun fikk nytt arbeid før utløpet av perioden. Bull Daae krevde å få beholde sin stilling som «Head og Trading Analytics», et større team og 8 millioner i erstatning. Det kom ikke til noen løsning. Rettens administrator tok opp spørsmålet om minnelig løsning etter innledningsforedrag og partsforklaringer, jf. tvisteloven § 8-1. Advokat Fougner fremsatte tilbud om at Bull Daae kunne trekke saken og sakskostnader ville ikke bli krevd. Retten mener med det resultat retten har kommet til at saksøkte ikke på noen måte kan bebreides for at det kom til sak eller har avslått et rimelig forlikstilbud.»

– Vi er ikke enig i verken rettens vurdering av faktum eller jussen. Vi får gå grundig inn i dommen og vurdere hva vi skal gjøre videre, sier hennes advokat, Sigurd Knudtzon, sier til E24.

mest lest