USA ville ha med Norge i storkoalisjon mot russisk olje – takket nei

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. juni 2023 | 05:51

USA ville ha med Norge i en koalisjon av land som satte et pristak på russisk olje.

Men Norge sa nei, skriver Dagens Næringsliv.

Før jul i fjor gikk EU og Australia gikk sammen om å sette et pristak på russisk olje. Målet var å strupe Russlands viktigste inntektskilde, som finansierer krigen i Ukraina.

DN forteller at USA sonderte med norske myndigheter om også Norge kunne være med i koalisjonen av tungvektere som utarbeidet pristaket.

Ifølge DN mente amerikanerne det var naturlig at Norge, som stor oljeprodusent, deltok. Amerikanerne var opptatt av at Norge ikke skulle bli et smutthull i sanksjonene mot Russland.

Men Norge avsto og ble ikke med på forhandlingene. Juridiske og tekniske grunner, var forklaringen på Norges nei til DN.

–  Norske myndigheter har fra tid til annen blitt orientert av amerikanske myndigheter om USAs forslag i G7 om et pristak på russisk olje, første gang i juni 2022, skriver Eivind Vad Petersson, statssekretær i Utenriksdepartementet til avisen.

Dager etter at G7 og EU innførte pristaket på russisk olje, fulgte Norge etter. Men hvis endringer i pristaket og sanksjonene skal diskuteres, er vi fortsatt ikke med.

Så hvorfor valgte Norge å ikke ta plass ved maktens bord og utforme pristaket, men likevel innføre det?

Skulle Norge bli med, måtte norske myndigheter sende ut en uttalelse om at Norge sluttet seg til koalisjonen. Norge måtte også stille fagfolk til rådighet for koalisjonen hvis en ønsket å delta i utformingen av pristaket.

Etter det DN erfarer skapte dette hodebry i UD.

Les også: Antallet russiske milliardærer stiger til tross for krig og vestlige sanksjoner

Å skulle slutte seg til et initiativ som dette fra G7 var upløyd juridisk mark.

Ifølge DN ga norske myndigheter til slutt beskjed til amerikanerne om at Norge ikke ville være med i koalisjonen, men at Norge kom til å speile eventuelle nye sanksjoner fra EU.

Norge vedtok 8. desember pristaket på russisk olje – tilsvarende det som var vedtatt av EU og G7-landene.

– Norge fortsetter å stå sammen med EU og andre allierte om sanksjonene mot Russland, for å opprettholde presset på landets regjering og støttespillere, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

mest lest