En overlevelsesguide for fornuftige mennesker i en gal verden

Avatar photo
Daniel Sundkvist
Blogger og forfatter
Publisert 15. juli 2023 | 19:24

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Er du blitt kansellert?

«A time is coming when men will go mad, and when they see someone who is not mad, they will attack him, saying, ‘You are mad; you are not like us.»

            St. Anthony the Great (251-356. Yup, han ble 105 år gammel).

Det er bare å erkjenne det. Vi er i ferd med å bevege oss bort fra opplysningstiden, og inn i en nyreligiøs tid, hvor følelser og tro er viktigere enn fakta.

Dette har faktisk historisk sett vist seg å være uunngåelig. Etter en tid hvor opplysning, objektiv nysgjerrighet og forskning har stått i sentrum, så svinger pendelen motsatt vei. Den kan virke som om mennesket har en tilbøyelighet til å tro på eventyr, selv om det er aldri så søkt. Så når vitenskapen tar for stor plass, så vil menneskets naturlige behov for overtro , (av)gudsdyrking og flokkmentalitet vokse fram.

Vi befinner oss nå i et slikt vendepunkt.

I slike tider er det tungt å være jordnær og fornuftig. Fornuften blir hele tiden satt på prøve av mennesker som har fjernet seg fra fornuft og logikk, og i stedet tilsluttet seg ideologiske bevegelser, enten det dreier seg om klima, kjønn eller helse.

Jeg mistenker også at mange allerede har mistet fornuften, under sterkt press fra medier, myndigheter og «flokken» de tilhører, for eksempel slekten eller vennegjengen. Spesielt de som lett gir etter for påvirkning vil være utsatt.

Er du blant dem som fortsatt tviholder på fornuft og rasjonalitet, så kjemper du faktisk mot tidens ånd.

Da trenger du noen forholdsregler.

Det første du må huske på, er at du ikke er alene. Mediene gaslighter deg til å tro at du er det. Leser man mediene, så får man inntrykk av at absolutt alle er for klimahysteri, kjønn i fri flyt og svært strenge nasjonale tiltak mot den årlige forkjølelsen. Men slik er det ikke.

Å gaslighte betyr at noen vil få deg til å tro at din oppfattelse er feil. Ikke bare oppfatter du hendelser feil. Det er selve oppfattelsesevnen din det er noe galt med.

Det andre du må huske på, er derfor å holde fast på din virkelighetsoppfattelse. Ikke vingle. Hvis du har sett eller hørt noe med egne sanser, så stol på det. Du har ikke sett eller hørt feil, og du må ikke la andre overbevise deg om at du har misoppfattet noe.

Er du blitt kansellert?

De nyreligiøse vil gjøre hva de kan for å holde de stemmer ute, som ikke messer det samme mantraet som dem.

Det som er nytt (og skremmende), er at det nå er samfunnets intellektuelle elite som har tilsluttet seg nyreligionen – de som tidligere forankret oss i det rasjonelle. Det vil si forfattere, redaktører og kulturbærere. Også politikerne har kastet seg på. Med andre ord er samfunnets mektigste blitt forkjempere for ufornuften. Man kan derfor føle seg ekstra liten, sårbar og utsatt når man forsøker å kjempe imot.

Og utsatt er man.

Mange opplever å bli «mikrokansellert». For eksempel ved å bli kastet ut av mediesider på facebook, kun for å ha benyttet seg av muligheten til å kommentere noe av alt religionsfremmende svada som blir publisert.

Selv er jeg utestengt av både Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet og Nettavisen på facebook.

Den neste som stenger meg ute er muligens Tine, fordi jeg poengterte at vi ønsker kyr som både raper og fiser slik kyr skal. Vi trenger ikke metanreduserende dyrefor eller «fremtidsmelk».

Vi som har stått i denne kampen en stund, har utviklet hard hud. Selv så takler jeg greit å bli kansellert på den måten. Jeg blir kun en smule irritert av ikke lenger å ha tilgang til debatten i det gjeldende forumet.

Det ligger imidlertid noe ondskapsfullt bak slike mikrokanselleringer. Du skal nemlig sitte igjen med opplevelsen av å være ekskludert og uønsket, og med følelsen av at dine ytringer er skadelige. Du skal ganske enkelt skamme deg, slik at du i fremtiden avstår fra å ytre deg ytterligere. Det er jo en svært ubehagelig opplevelse.

For en nykommer som aldri tidligere har blitt møtt med slik disrespekt, så kan dette være et hardt slag. Ikke minst fordi man kanskje fortsatt har tro på at moderatorer er rasjonelle mennesker som kan forskjellen på rett og galt.

Men her må man tilpasse seg «den nye virkeligheten». Hvis du tror at verden fortsatt fungerer som i 1980 eller i 2000, så vil du hele tiden bli skuffet. Du vil dessuten oppleve å stange hodet i usynlige murer overalt, fordi folk og institusjoner ikke lenger responderer slik du er vant til. Ikke bare det, men du kan gjøre vondt verre ved å ikke omstille deg, fordi du risikerer å støtte bedragere. Hvordan? Fordi bedragere har inntatt de nøkkelposisjoner, hvor det tidligere satt hederlige mennesker, i næringsliv, redaksjoner og i politikk. Tidligere pålitelige og tillitsvekkende institusjoner, er derfor ikke lenger troverdige.

I moderatorrollen i de forskjellige fora så sitter ikke lenger rasjonelle mennesker med godt forankret moral, men aktivister og radikale, som har som agenda å luke ut alle motstemmer. De leter derfor etter det minste påskudd til å kansellere vanlige mennesker som fortsatt står i veien for nyreligionen.

Selv vet jeg ikke engang eksakt hva jeg skrev for å bli kastet ut av de nevnte mediene. Jeg bare oppdaget at jeg plutselig ikke lenger hadde tilgang.

La oss være ærlige. Vi er i krig. Krigen står om våre sinn, og det er også mot våre sinn angrepene settes inn. Jo fortere du forstår dette, jo bedre blir du istand til å forsvare deg.

Det er her jeg vil lære deg hvordan å overleve – rent mentalt – i en gal verden som er ute etter å kansellere deg på grunn av din ærlighet og ditt klarsyn.

Du må betrakte dem som gale. Intet mindre. Vi er der nå, at pasientene har overtatt den psykiatriske avdelingen. Og hva indoktrinerte mennesker med vrangforestillinger mener om dine standpunkter, kan du ikke ta notis av.

Du hadde ikke tatt en psykotisk persons hallusinasjoner for god fisk, hadde du vel? Hvis personen ba deg se opp for de flyvende krabbene, hadde du dukket?

Hvis den samme personen som tror på flyvende krabber, moraliserte over deg og dine synspunkter, hadde du latt deg kue av ham eller henne?

Neppe.

Dette er kun begynnelsen. Det vil bli verre før det blir bedre. Angrepene mot oss såkalte «konservative» vil tilta. Hverdagen vil rett og slett bli litt vanskeligere fremover. Så her må vi stålsette oss, og tviholde på vår oppfattelse av rett og galt, opp og ned, høyre og venstre. For mange der ute ønsker å desorientere oss.

Men pendelen vil stil slutt atter svinge i vår favør. Så hold ut.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest