Al-Qaida utsteder krigserklæring mot Danmark og Sverige

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. august 2023 | 12:51

Den militante islamistiske terrororganisasjonen al-Qaida har gjennom sin offisielle mediekanal As-Sahab kommet med en trussel mot Danmark og Sverige.

Det bekrefter Politiets etterretningstjeneste (PET) i Danmark overfor dansk TV 2.

Uttalelsen kommer som et resultat av koranbrenningene, som har skapt sinne i store deler av den muslimske verden, sier Jacob Kaarsbo, sjefanalytiker i Think Tank Europe.

Ifølge ham er dette en regelrett «krigserklæring» mot Danmark. Og «det er alvorlig», sier han til kanalen.

– Dette er ikke noe etterretningstjenesten bare kan ignorere, sier Kaarsbo.

TV 2 sier de har sett en del av teksten publisert av al-Qaida, som inneholder oppfordringer til vold mot Danmark og Sverige.

– Det er ingen tvil om at koranbrenningene i Danmark den siste tiden har ført til betydelig negativ oppmerksomhet fra blant annet militante islamister, noe som er viktig for utviklingen av trusselbildet i Danmark og for danske interesser i utlandet, skriver PET.

Ifølge Jacob Kaarsbo er trusler av denne typen utenfor «normalen». Dette er en oppfordring til organisasjonens støttespillere om å forberede angrep mot Danmark og Sverige.

– Det er sjelden man ser noe lignende. De har grupper og celler mange steder og sympatisører over hele verden. Det er en rekke land hvor det er kjent at det er kapasitet til å omsette dette i konkret terrorplanlegging, sier Jacob Kaarsbø.

mest lest