En rekke koronasaker oppe i retten: – Skal man straffe folk fordi de ikke har fulgt påbud

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. oktober 2022 | 04:45

To kvinner venter på dom i Høyesterett etter en fest under nedstengingen i 2020.

Kvinnene, var på en fest i et privat hjem i Bergen. Den ene var arrangør og den andre deltaker. Det var 15 personer på festen. Begge nektet å godta sine bøter og tok saken til retten, skriver TV 2.

Kvinnene ble dømt til bøter i tingretten, fordi retten mente at begrensningen på fem personer i private sammenkomster var egnet, hensiktsmessig og en legitim regel for å sikre liv og helse. I lagmannsretten ble de frikjent.

Gulating lagmannsrett mente at forskriften som sa at det kun var tillatt med fem personer i private hjem ikke var basert på en tilstrekkelig medisinskfaglig begrunnelse da den ble vedtatt.

Kvinnenes advokat John Christian Elden sier at det har vært noen utfordrende dager i Høyesterett.

– Vi var i en situasjon der myndighetene måtte handle raskt, det erkjenner vi. Men så er spørsmålet i ettertid om man skal straffe folk fordi de ikke har fulgt påbud som kanskje ikke var så godt begrunnet fra statens side, sier John Christian Elden, til TV 2.

Om noen uker kommer svaret fra Høyesterett.

Det ble det totalt gitt 57 festbøter for til sammen rett over 440.000 kroner i Bergen under pandemien, ifølge tall fra Vest politidistrikt.

Studie: Var mer redde for økonomien enn koronasmitten

mest lest