FrP vil stanse bistand til land som støtter Putin

Avatar photo
Publisert 15. november 2022 | 17:18

Nylig avslørte Aftenposten at 39 av landene som nektet å kritisere Russlands annektering av områder i Ukraina, får bistand av Norge. De fleste av dem er store mottagere.

FNs generalforsamling vedtok 12. oktober i år en resolusjon om å fordømme Russlands anneksjon av områder øst i Ukraina.

143 land støttet resolusjonen, 4 land stilte seg på Russlands side mens 35 land avsto fra å stemme. De fleste av landene som avsto fra å stemme mottar i dag bistand fra Norge. Det betyr at Norge gir bistand som indirekte støtter Russlands krigføring i Ukraina.

Dette får FrPs Christian Tybring-Gjedde til å reagere.

– Det er moralsk galt å gi bistand til land som direkte eller indirekte støtter Putins krig. FrP vil at bistandspenger bør utdeles på strategisk vis. Vi bør nå fryse bistand som går til land som ikke aktivt tar avstand fra Putins krig, sier Christian Tybring-Gjedde, utenrikspolitisk talsmann i FrP.

Han sier at Fremskrittspartiet vil foreslå at regjeringen umiddelbart må stanse bistand som går til land som ikke aktivt tar avstand fra Putins krig i Ukraina.

– Europa er i krig og det er Russland som er den aggressive part. I en slik situasjon kan ikke norske skattebetaleres penger gå til land som støtter Putin eller bifaller hans angrepskrig, sier Tybring-Gjedde.

Les også: Tidligere ansatt grilles av Musk på Twitter

Mye av bistanden går via organisasjoner og ikke direkte til regimene.

Argumentene mot å bruke bistand på en strategisk måte, er at det ikke rammer regimet direkte, men befolkningen i landet.

– Det at folket kan rammes av bistandskutt, er ikke uriktig. Men nøyaktig det samme kan man si om sanksjonene mot Russland. De rammer befolkningen i stor grad, men det veier allikevel ikke tyngre enn behovet for å isolere Putin og stanse krigen, sier Tybring-Gjedde.

Har anmeldt Atle Antonsen for rasisme etter opptrinn på utested

mest lest