Nordmann kjent for å spre «nazipropaganda» vervet til ukrainsk kampavdeling

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. november 2022 | 08:30

Mannen som har vervet seg for den ukrainske fremmedlegionen er kjent for å spre nazipropaganda og er dømt for våpenkriminalitet.

Nordmannen har i flere år gitt uttrykk for at han støtter nazismen. Han har blant annet vært aktiv i en norsk chattegruppe på Telegram der nazisymboler og sympatier deles flittig, skriver NRK.

I februar i år opprettet Ukraina en internasjonal legion. Det er en egen militær avdeling for utenlandske frivillige, som vil kjempe på Ukrainas side i krigen.

Ifølge NRK så har nordmannen i flere år gitt uttrykk for at han støtter nazismen. Han har blant annet vært aktiv i en norsk chattegruppe på Telegram der nazisymboler og sympatier deles flittig. Der skal han ha publisert bilder av hakekors og naziflagg. Han har også skrevet meldinger som spiller på rasisme mot svarte, og publisert bilder med antisemittiske budskap knyttet til Israel og nazisme.

I mars i fjor ble nordmannen også straffedømt. 22-åringen var i ulovlig besittelse av våpendeler og stjålne våpen. Han ble dømt til fengsel i ett år og to måneder i mars 2021.

Kommunikasjonsdirektøren for den internasjonale legionen i Ukraina, bekrefter at nordmannen har vervet seg til fremmedlegionen dette året. Mannen skal vist være i Norge nå, men NRK skriver de har funnet flere spor på sosiale medier som kan knytte mannen til Ukraina.

Les også: – Norge har fire nazister. De er altså ikke flere enn at de fyller en sofa

NRK har spurt fremmedlegionen om de har noen kommentar til at mannen tilsynelatende har gjort en nazihilsen mens han kriget for fremmedlegionen.

– Alle har rett til å ha egne politiske meninger, så lenge de ikke sprer disse og forårsaker konflikt og konfrontasjoner. Vi har ikke hatt noen formelle klager rundt ham mens han var i legionen, skriver kommunikasjonsdirektøren.

I august la mannen ut et bilde i samme Telegram-chat. Bildet viser et rødt naziflagg, et flagg med ukrainske farger og hakekors og et flagg med emblemet til Azov-regimentet.

Azov-bataljonen ble etablert i 2014 og opererer under ordre fra det ukrainske innenriksdepartementet.

Russlands ambassadør i Washington: – USA glorifisere nazismen i et maniske ønske om å nedverdige Russland

mest lest