Troen på egen og landets økonomi har aldri vært svakere

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. november 2022 | 06:59

Troen på egen og landets økonomi framover har aldri vært svakere i løpet av de 30 årene Finans Norge har målt husholdningenes forventninger.

– Forventningsbarometeret indikerer at forbrukerne forbereder seg på trangere tider fremover. Ved siden av de historisk lave nivåene på aggregerte indekstall, har vi aldri målt et høyere spareønske eller et lavere ønske om store anskaffelser, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge, til NTB.

Organisasjonen konkluderer med at «forbrukerne skalker lukene og forbereder seg på usikre tider» i omtalen av forventningsbarometeret for siste kvartal i år. Det måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi og består av fem enkeltindikatorer som slås sammen til en hovedindikator. Barometeret er et kvartalsvis samarbeid mellom Finans Norge og Kantar Public.

Skyhøy inflasjon, stigende renter og et kraftmarked som også til vinteren ligger an til å ta uforholdsmessig mye av lønningsposen, fører til at folk i større grad holder igjen på pengebruken og setter av mer til sparing.

Les også: Største prisvekst siden 80-tallet

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at utgiftene i snitt har økt med 18.000 kroner for norske husholdninger i år, noe som tilsvarer 1.500 kroner i måneden. Ifølge SSB er belastningen spesielt stor for enslige forsørgere og barnefamilier.

De som stemmer på de rødgrønne partiene, har noe svakere tro på landets økonomi, både i år og neste år, enn de som stemmer på borgerlig.

Undersøkelse om norsk økonomi: Priser stiger raskere enn lønn

mest lest