Største prisvekst siden 80-tallet

Avatar photo
Publisert 10. oktober 2022 | 16:57

Mat og drikke er blitt 12,1 prosent dyrere det siste året, og trekker opp den generelle prisveksten i samfunnet, viser nye tall fra SSB.

Prisene i Norge var 6,9 prosent høyere i september enn for ett år siden. Det viser konsumprisindeksen til Statistisk sentralbyrå (SSB). Bare fra august til september har prisene steget 1,4 prosent.

– Prisveksten fortsetter å være høy, og øker igjen etter en viss nedgang i august. Vi må tilbake til juni 1988 for å finne høyere tolvmånedersvekst, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB til NRK.

Norges Bank har som mål at prisene ikke skal stige mer enn 2 prosent i året. Derfor har sentralbanken satt opp renten raskt til 2,5 prosent for å dempe veksten.

Sentralbanken sier de er mest opptatt av kjerneinflasjonen, som er prisveksten utenom avgifter og energipriser. Denne har steget med 5,3 prosent det siste året.

Les også: Får kritikk: Farlige pedofile i boligstrøk

Flere økonomer mener den høye prisveksten taler for at Norges Bank må ta hardere i enn planlagt for å roe ned norsk økonomi, ifølge NRK.

– Sannsynligheten er høy for en ny renteheving på 0,5 prosentpoeng i november. Dagens tall betyr at Norges Bank er langt fra ferdige med å heve renten, tror sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til NRK.

Kjersti Haugland i DNB Markets er også overrasket over tallene fra SSB. Hun sier at Norges Bank har ventet at prisveksten skulle begynt å falle nå som renten er hevet tre ganger med 0,5 prosentpoeng. Men det er et tidsetterslep, og det kan være ganske betydelig. Dette vil bare si for Norges Bank hvor alvorlig utgangssituasjonen er, sier hun til NRK.

Heller skatteparadis enn skattehelvete

mest lest