De første norske statsborgerne er ute av Gazastripen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. november 2023 | 14:24

– Jeg er svært glad for at de første norske statsborgerne nå har kommet i trygghet på egyptisk side av grensa ved Rafah. Vi fortsetter arbeidet for fullt slik at de andre norske statsborgerne også snart kan komme i trygghet, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding fra regjeringen.

Tidligere har UD opplyst at mer enn 250 norske statsborgere befinner seg på Gazastripen.

I går kveld fikk 51 norske borgere beskjed om at de kunne reise ut fra Gaza, via grenseovergangen ved Rafah. Grensen åpnet i dag klokken 08.00.

27 av statsborgerne skal være barn.

– Vi har jobbet døgnet rundt siden 8.oktober for å sikre at de norske statsborgerne skulle få komme ut av Gaza. Det er ingen trygge steder i Gaza, og alle som er der utsettes for traumatiske opplevelser. I dag er vi lettet over at noen norske borgerne har fått krysset grensa. Samtidig må vi fortsette arbeidet for alle som fortsatt befinner seg i Gaza. Det er en humanitær katastrofe, som også rammer norske borgere. Krigshandlingene må opphøre og humanitær hjelp må få slippe inn, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Et norsk utrykningsteam har reist fra Egypts hovedstad Kairo til grensen mot Gaza for å ta imot personene

– Teamet har medisinsk personell, ambassadepersonell og ID- og dokumenteksperter som kan hjelpe dem som mangler nødvendige dokumenter, for eksempel utgått pass, ifølge UD.

De blir deretter kjørt til Kairo der det er opprettet et mottakssenter hvor de skal få ytterligere bistand, skriver Aftenposten.

Det er ikke opplyst hvorfor så mange norske passholdere oppholdt seg i Gaza. UD har heller ikke opplyst hvor mye operasjonen med å få dem ut har kostet.

mest lest