Belgia gir sexarbeidere arbeidsrettigheter: – Håper Norge følger etter, sier «dominatrix»

Avatar photo
Publisert 15. desember 2024 | 16:05

Belgia har blitt det første landet i verden til å gi sexarbeidere formelle arbeidsrettigheter. En ny lov, som trådte i kraft forrige søndag, gir sexarbeidere rett til sykepenger, svangerskapspermisjon og alderspensjon.

Loven ble vedtatt tilbake i mai og gir sexarbeidere de samme rettighetene som andre arbeidstakere. Den ble innført for å bekjempe utnyttelse og overgrep, og kommer som følge av at sexarbeid ble avkriminalisert i 2022, men uten reformer som sikrer arbeidsrettigheter.

Sexarbeidere får dermed nå også rett til å nekte kunder, sette betingelser for seksuelle handlinger og stoppe en handling når som helst uten å risikere oppsigelse. Arbeidsgivere må ha et forretningssamarbeid i Belgia og må sørge for nødvendige sikkerhetsfunksjoner i lokalene, som «panikk-knapper», rene lokaler, dusjer og kondomer.

Videre er arbeidstakere pålagt å ha arbeidskontrakter, og den seksuelle handlingen må foregå på bordell.

– Det at Belgia nå som første land i verden gir sexarbeidere arbeidsrettigheter er absolutt et steg i riktig retning og jeg håper Norge følger etter i nær fremtid.

Det sier Laura Leon til iNyheter. Hun er en tidligere, nå pensjonert dominatrix.

– Med tidligere års erfaring fra bransjen var det ofte en hjertesak hos meg og et ønske om å formidle et budskap; at sexarbeidere ofte havner mellom to stoler. Selger du sex er du indirekte en del av et stort marked og en sort økonomi ettersom kjøp av sex er ulovlig. Likevel, er du en del av denne sorte økonomien skal staten likevel kreve sin andel av det du tjener, sier Leon.

Les også: Sexkjøpsloven er uttrykk for mannshat

Hun er utdannet økonom og opprettet i sin tid et aksjeselskap. Der var hun ansatt, og betalte både skatt og arbeidsgiveravgift.

– I utgangspunktet er salg av seksuelle tjenester i Norge både skatte- og avgiftspliktig. Likevel har jeg tidligere kommunisert at jeg mener lovverket blir vrient og urettvist for de som selger disse tjenestene. De skal være med og bidra til samfunnet, men blir likevel sett ned på eller stigmatisert av samme samfunn. De skal være med og betale inntektsskatt og mva., men har ingen rettigheter på sykepenger eller pensjon, forklarer hun til Inyheter.

– Mitt håp er dermed at sexarbeidere får mer legitimitet – og som verdens eldste yrke, får sin anerkjennelse, avslutter Leon.

Les også: Lå med hundre menn på én dag: Bryter sammen i gråt

Sexarbeidernes fagforening The Belgian Union of Sex Workers har hyllet den nye loven, men uttrykker bekymring for at lokale myndigheter kan misbruke krav om sikkerhetsregler til å begrense aktivitetene.

– Vi ser allerede at enkelte kommuner skjuler seg bak ordene «sikkerhet» og «hygiene» for å innføre svært strenge lokale forskrifter som gjør sexarbeid nesten umulig på deres territorium, uttalte fagforeningen ifølge The Guardian.

Loven har fått blandet respons, med noen feministiske grupper som kritiserer den for å legitimere prostitusjon og øke risikoen for utnyttelse. Til tross for dette blir loven ansett som et viktig steg for bedre beskyttelse av seksarbeidere.

mest lest