Ola Borten Moe om kraftutbygging: – Europa blir fort taperen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. januar 2023 | 09:51

Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe sier det haster å få økt kraftproduksjon i Europa. Hvis ikke, kan hele kontinentet bli liggende bakpå.

– Europa blir fort taperen, sier Ola Borten Moe til Børsen.

Sp-nestlederen sier at kraftforsyningsbildet på kontinentet er varig endret som følge av Russlands krig mot Ukraina.

– Og kineserne vil få tilgang på russiske ressurser til en hyggeligere pris i framtida. Det er jo lettere å kjøpe bolig om du er den eneste i budrunda, sier Borten Moe.

Borten Moe påpeker at amerikanerne jobber svært aktivt for å øke investeringene i kraftsektoren for å først og fremst sikre seg selv billigere kraft. Det mener han muliggjør økt produksjon og aktivitet i de fleste sektorer, som ofte er i skarp konkurranse med Europa.

– Spørsmålet er hvor Europa da blir stående. Det kan ta tiår, kanskje generasjoner, før det vi tidligere kalte normalsituasjonen er tilbake. Europa må kanskje akseptere et høyere kostnadsnivå på kraft i lang tid. Men vi må handle nå, sier Sp-statsråden.

I likhet med olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) spår Borten Moe at kraftprisene vil være høyere enn «vanlig» i lang tid.

– Skal vi lykkes framover, så er vi nødt til å få til mye mer, på kortere tid, enn tidligere. Det blir en stor utfordring for Europa, sier Sp-nestlederen.

Borten Moe beskylder sin egen regjering for å sende kraft «rett i dass»: Aasland avviser kraftsløseri

mest lest