Regjeringen krever at papirløse reiser hjem – Vestland vil gi de gratis tannlege

Avatar photo
Publisert 16. januar 2023 | 23:11

Senterpartiets politikere i Vestland fylke fører politikk som strider med partiets nasjonale politikk.

I mars blir det klart hvilke konkrete tiltak Vestland fylkeskommune skal tilby illegale innvandrere – personer som ikke har lovlig opphold i Norge.

Vestland fylke lover å gi mer hjelp til de som regjeringen – inkludert Sps justisminister Emilie Enger Mehl – vil ha ut av landet.

– Vi ønsker å utfordre den nasjonale politikken på området, for i dag har vi ikke en god politikk. Norge bryter menneskerettene ved å ikke tilby papirløse mennesker bedre hjelp, sier fylkesordførar Jon Askeland til Vårt Land.

Han tilhører samme parti som justisminister Mehl, nemlig Senterpartiet.

Fylket og regjeringen ser ulikt på de med ulovlig opphold

I høst ble det vedtatt av et flertall i fylkestinget, bestående av Senterpartiet, Arbeidarpartiet, SV, Høyre, Venstre, KrF, MDG og Rødt, å gi illegale flyktninger fylkeskommunale tjenester og tilbud, særleg innen helse, utdanning og kollektivreiser.

De som stemte mot forslaget var FrP, Pensjonistpartiet, Folkets Parti, og to uavhengige.

Politikken Vestland fylkeskommune nå fører står i skarp kontrast til politikken regjeringen fører.

I Hurdalsplattforma har Sp og Ap gått inn for at dei som søker asyl i Norge, men får endelig avslag, skal bli returnert til hjemlandet.

Støre-regjeringen ønsker å «opprettholde tilliten til asylordningen gjennom et effektivt returarbeid», og oppfordre fleire til å vende hjemover ved å «styrke ordningen med returstøtte».

Har rett på akutt helsehjelp

Siden 2012 har papirløse kun hatt rett til akutt helsehjelp fra det offentlige. Dette inkluderer helsehjelp før og etter fødsel, svangerskapsavbrudd og smittevernhjelp.

Dette er regulert i forskrift om rett til helse- og omsorgstjenester til personer uten fast opphold i riket.

På NRKs politisk kvarter 16. januar ble Rødt-politiker Jeanett Syversen spurt hva slags hjelp papirløse migranter skal få.

– Vi vil imøtekomme disse menneskene ved å tilby fylkeskommunale tjenester som videregående skole, tannhelse, og kollektiv reise, sa hun.

Syversen mener at ingen mennesker er «ulovlige», og at selv om man er papirløs, så er man ikke verdiløs.

– Det er mennesker som har sittet uten papirer i Norge i mange år. For de kan det være vanskelig å returnere til hjemlandet. Da må de få muligheten til å jobbe, studere, og få tilgang på tannhelse her i Norge, sier hun.

Syversen mener Vestland fylke er modige som velger å utfordre på dette politiske området. Hun mener også at papirløse skal få bidra til fellesskapet gjennom arbeid, og dermed betale skatt for å finansiere ordningene de nå skal få rett på.

Får kritikk fra FrP

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg har kritisert politikken Vestland fylkeskommune har gått inn for. Han mener det er urettferdig at illegale migranter skal få gratis tannhelse når ikke nordmenn har den samme retten.

Wiborg påpeker også at det kan bli mer attraktivt for papirløse å komme til steder hvor de får gratis tjenester.

– I tillegg til den åpenbare urettferdigheten i denne politikken, kan slike vedtak om gratis helsehjelp forsterke «pullfaktoren». Norge er allerede et attraktivt land for mange som ønsker seg bedre økonomi, men som ikke har rett på opphold. Jo flere goder og tilbud som legges på bordet for papirløse og andre illegale migranter, jo større er sjansen for at flere kommer, skriver FrP på sine hjemsider.

Wiborg kritiserer også fylkeskommunen for å føre en politikk som strider med nasjonal politikk.

– Norge må ha en enhetlig, forutsigbar og rettferdig asyl- og integreringspolitikk som styres fra Stortinget. At lokale politikere rokker ved dette og lager egne lokale løsninger, er en svært dårlig løsning for landet. Vi kan ikke ha et politisk system hvor nasjonale politikere bestemmer en retning for landet, så kommer lokale politikere og vedtar motsatt politikk i sine fylker, og dermed undergraver den nasjonale politikken, sier Wiborg.

– Papirløse migranter motarbeider aktivt norske myndigheters identifikasjonsarbeid, slik at myndighetene ikke med sikkerhet har et opprinnelsesland å sende de tilbake til. Likevel mener politikerne i Vestland fylke at denne gruppen fortjener gratis tannhelse.

Hvor mange som lever som papirløse i Norge, er det ingen som vet. Organisasjonen Mennesker i Limbo, som fulgt denne gruppen i en årrekke, mener det er snakk mellom 1500 og 2000 personer.

Wiborg estimerer på politisk kvarter at det kan være opptil 18.000 illegale migranter i landet.

Av disse er 600-700 registrerte hos utlendingsforvaltningen.

Ap belønner egne «sponsorer» med skattefradrag – det er skittent spill

mest lest