Kina refser Filippinene: – Har handlet på tvers av politiske løfter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. januar 2024 | 10:20

Kina har kalt inn Filippinenes ambassadør til et møte etter at president Ferdinand Marcos uttrykte sin gratulasjon til vinneren av presidentvalget i Taiwan.

Lai Ching-te, som Kina har karakterisert som en tilhenger av separatisme, vant søndagens valg og vil bli innsett som president i mai. Dette ble ikke godt mottatt i Beijing.

Marcos gratulerte mandag Lai med å ha vunnet valget i Taiwan, og refererte til ham som den neste presidenten.

Marcos’ kommentarer, publisert på X mandag, skaper reaksjoner fra Beijing, som hevder at Taiwan er en del av sitt territorium.

– President Marcos har på grovt vis brutt med ett Kina-prinsippet, handlet på tvers av politiske løfter til Kina og blandet seg inn i Kinas indre anliggender, sa en talsmann for Kinas utenriksdepartement på en pressekonferanse tirsdag, ifølge NTB.

På samme dag understreket Filippinenes utenriksdepartement at de fortsatt står fast ved prinsippet om ett Kina-prinsippet.

«Meldingen fra president Marcos der han gratulerer den nye presidenten, var hans måte å takke dem for å være vertskap for våre OFW-er (Overseas Filipino Workers) og for å gjennomføre en vellykket demokratisk prosess. Likevel bekrefter Filippinene sin One China Policy,» heter det i uttalelsen, ifølge Reuters.

mest lest