Alle politipatruljer i Oslo sentrum må gjennom kurs i «rosa kompetanse»: – Trodde det var en spøk

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. februar 2024 | 21:52

Denne våren har Enhet sentrum ved Oslo Politidistrikt bestemt at alle patruljer skal gjennomgå et to-timers kurs i regi av Foreningen Fri i såkalt «rosa kompetanse».

Enhet sentrum kaller selv tiltaket «unikt» både nasjonalt og internasjonalt.

Blant politifolk stilles det spørsmål ved om tidsbruken er riktig.

– Trodde det var en spøk, sier en av politifolkene til iNyheter da vedkommende så informasjon om kursen på politiet intranett.

FRI, som står for Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, en en omstridt organisasjon. Nylig ble de knyttet til anklager om å promotere pedofili.

«Pedofil arbeidsgruppe» fikk 80-tallet bli en egen underavdeling i Det norske forbundet av 1948 (DNF), kunne Aftenposten melde. DNF er forløperen til FRI.

FRI måtte rykke ut og ta avstand fra sin egen fortid.

Men denne fortiden hindrer alstå ikke politiet fra å bruke FRI til å «kurse» sine egne operative betjenter.

«Noen LHBT+ personer opplever ekstra utfordringer knyttet til det å bryte med samfunnets normer. Som politi er det uansett viktig å ha kompetanse til å møte innbyggerne som bryter med samfunnets normer på måter som skaper trygghet. Da bygger vi tillit og gode relasjoner som oppstår. I casene Elsa fra Rosa kompetanse presentere, diskuteres det hvordan ulike personer ble håndtert om noe kunne vært gjort annerledes,» heter det på polities intranett om kurset.

Les også: Politimann til iNyheter: – Vi har ingen insentiver til å ta de kriminelle

Enhet sentrum skriver selv stolt at «Rosa kompetanse til patruljeavsnittene er et unikt tiltak i politiet nasjonalt, og vi tror også internasjonalt».

«Det er mye en kan lure på i en rik flora av begreper og forkortelser. Hva betyr det å være skeiv? Hva er ikke-binær? Hvis du er usikker på hvilket kjønn personen foran deg har, hvordan skal du omtale personen?» Dette er blant spørsmålene kursdeltakerne blir skolert i av Elsa Skjong-Arnestad tiltaksleder i Rosa kompetanse justis i FRI.

Det heter videre at «rosa kompetanse står på timeplanen for alle patruljeavsnitt i enhet sentrum denne våren. Kurset er forankret i lovverket og funn fra nasjonale undersøkelsere. To timer er avsatt for å gi alle patruljeavsnitt grunnleggende kompetanse om kjønn, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og andre tema».

Informasjonen er lagt ut 13. februar.

Etter det iNyheter kjenner til murres det i rekkene over det obligatoriske kurset. Det er vel kjent at den alvorlige kriminaliteten er økende og politiets ressurser strukket.

Likevel skal man bruke tid og penger på et kurs få ser nyttet av.

Men «ingen» tør si fra internt av frykt for represalier fra et politisk korrekt lederskap i Oslo PD.

– Folk holder kjeft,. Ingen tør kommentere på det, for dette er politisk korrekt. Men majoriteten trodde det var en spøk, sier en politikilde til iNyheter.

Det skal ha vært «mangfoldskontaktene» ved enhet sentrum som foreslo tiltaket, skriver politiet selv på intranett.

– Politiet velger her å ta side med en ekstrem organisasjon som har som mål å endre samfunnets oppfatning av noe så grunnleggende som kjønn. Politiet kan ikke sies å være nøytrale. Jeg som tjenestemann kommer aldri til å delta på noe slikt, sier en annen politimann til iNyheter.

Angivelig har også andre enheter i Oslo PD utvist interesse for kursbolken.

Jørgen Granberg bidro til denne saken. [email protected].

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Per-Willy Amundsen: – Hele politietaten er ideologisk kuppet av sosionomer og kriminologer (+)

mest lest