FrPs ordførerkandidat i Våler omtales som «pro-russisk»: – Jeg tar det for gitt at han ikke er ordførerkandidat særlig lenge

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. mars 2023 | 17:48

Det er Nettavisen som har satt fokus på FrPs Jan-Erik Gaup. Han er toppkandidat for FrP i Våler kommune og har lenge «uttrykt forståelse for Russlands invasjon av Ukraina.» Men nå reagerer partiet sentralt.

– Jeg tar det for gitt at han ikke er ordførerkandidat særlig lenge, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen til Nettavisen.

«Jan-Erik Gaup har i lang tid publisert pro-russiske innlegg på sin Facebook-side,» skriver Nettavisen og viser blant annet til et bilde av et Putin-krus som Gaup la ut i november.

– Jeg kjøper overhodet ikke narrativet om at Ukraina er et legitimt selvstendig demokrati som nå angripes utenfra av en aggressor og som må beskyttes av et vestlig såkalt demokrati. Det er historisk feil, sier Gaup til avisen.

Ordførerkandidaten mener stortingsgruppen i eget parti gjør en grov feil ved å støtte de andre partiene i milliardpakken til Ukraina

– De har jo også blitt fanget inn i den samme anti-russiske massepsykosen som de andre partiene, kommenterer han.

Gaup snakker og skriver russisk.

Frps forsvars- og utenrikspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde, skriver til Nettavisen at han mener det eneste moralsk korrekte standpunktet man kan innta er at Russland har angrepet et fredelig og selvstendig naboland.

– Frps stortingsgruppe har inntatt et standpunkt basert fakta og historiske realiteter, skriver Tybring-Gjedde og erklærer: «Alt annet er historieforfalskning og basert på konspirasjonsteorier.»

Torsdag kveld skal fylkeslaget i Innlandet diskutere saken. Det er ventet reaksjoner mot Gaup.

– Mitt syn på denne konflikten har vært viden kjent lenge. Hvorfor da blåse dette nå? spør Gaup på Facebook tidligere torsdag og svarer selv:

– Fordi vi står foran et kommunevalg. Og INGEN vinner over meg med blanke politiske våpen. Den eneste måten noen kan hindre meg i å bli Vålers neste ordfører på, er gjennom å servere det de mener er en «drittpakke», for deretter å håpe at partiet sentralt får nervesammenbrudd, og ordner biffen for dem.

Han skriver avslutningsvis at «det tar jeg med knusende ro. For så lettlurte er ikke Fremskrittspartiets ledelse.»

Oppdatert: Senere torsdag kveld kommer bekreftelsen på at Gaup er kastet ut av partiet,

Det bekrefter fylkesleder Morten Ørsal Johansen overfor Nettavisen torsdag kveld.

– Etter en helhetlig vurdering av Jan-Erik Gaups utspill til Nettavisens journalist publisert i følgende sak og uttalelser på offentlig profil på Facebook anser fylkesstyret Jan-Erik Gaup sitt medlemskap i Fremskrittspartiet som opphørt ved aktiv utmelding, skriver fylkeslederen til Nettavisen.

Norge utpekes som ideelt for ukrainske flyktninger med «spesielle behov»: – Dette blir kostbart. De strømmer på (+)

mest lest