Historisk bygning står i brann – enorme flammer stiger opp fra taket

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. april 2024 | 08:46

Det er brann i den historiske bygningen Børsen i København.

Det melder Dansk TV 2.

– Alle er evakuert fra bygget. Vi har akkurat startet første slukkingsfase og vil være der lenge, sier operativ sjef Martin Kjærsgaard i Hovedstadens Beredskab til den danske kanalen.

Københavns politi kan for øyeblikket ikke si om noen er blitt skadet.

– På grunn av brannutvikling i Børsen er vi for øyeblikket omfattende til stede i indre København, skriver politiet på X.

Verdifulle malerier skal ha blitt reddet ut fra bygningen.

Administrerende direktør Brian Mikkelsen i Dansk Erhverv, som i dag eier børsbygningen, er blant dem som hjelper til med å bære ut maleriene.

Bygningen over Børsen evakueres.

– På grunn av en hendelse er det nødvendig å evakuere Provianthuset. Alle bes om å forlate bygningen via nærmeste utgang og gå til Rigsdagsgården for ytterligere informasjon. Elevatorene må ikke brukes,» heter det i en sikkerhetsmelding ifølge Ritzau.

Artikkelen fortsetter.

ChatGPT:
Børsen, en av Københavns mest ikoniske bygninger, er en historisk perle som har vært et symbol på handel og økonomisk aktivitet i Danmark i flere århundrer. Bygningen, opprinnelig kjent som Børsbygningen, ble oppført på 1600-tallet under Christian IVs regjeringstid og er en av de eldste børsbygningene i Europa. Designet av arkitekten Lorenz van Steenwinckel, er Børsen kjent for sin karakteristiske, spiralformede tårn som er kronet med tre dragerhoder.

Børsen har gjennomgått flere utvidelser og restaureringer opp gjennom årene, men den har alltid beholdt sin praktfulle renessansestil og imponerende arkitektoniske detaljer. Bygningen har vært vitne til viktige historiske hendelser og har fungert som et sentrum for handel og økonomi i Danmark.

Børsen har også fungerer også som et populært sted for arrangementer, konferanser og kulturelle begivenheter. Med sin rike historie, vakre arkitektur og sentrale beliggenhet er Børsen en av de mest besøkte attraksjonene i København, og den fortsetter å være et symbol på Danmarks økonomiske styrke og kulturelle arv.

mest lest