En dollar koster nå 11 kroner. Den norske kronen har ikke vært så svak mot dollaren siden desember i fjor.
Det var tirsdag formiddag at prisen på en dollar vipper over 11 kroner, ifølge tall fra dataleverandøren Infront, melder E24.
Ifølge Dagens Næringsliv har dollaren styrket seg med over åtte prosent på bekostning av den norske kronen siden nyttår.
– Dette er utelukkende globale drivere som har lite med Norge å gjøre, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN.
Wilhelmsen påpeker at den norske kronen har prestert bedre enn den svenske kronen den siste uken. Dette støtter opp under teorien om at utenlandske faktorer styrer.
– Det er reprisingen av renteforventningene i USA som ligger bak her, sier han.
Ifølge rente- og valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen ved Handelsbanken Capital Markets, er det primært den sterke amerikanske økonomien som fører til svekkelsen av kronen.
– Det markedet blir mer og mer opptatt av, er at det er ganske stor forskjell på den amerikanske økonomien og den europeiske. Det er en divergens der, som vi har vært inne på flere ganger tidligere, men nå blir det enda mer av det. Jeg vil si det veier tyngst, men så får du en tilleggseffekt av Midtøsten-konflikten, sier han til DN.
Dane Cekov, seniorstrateg hos Nordea, peker på økende internasjonale og amerikanske renter, fortsatt styrke i den amerikanske økonomien, og den usikre situasjonen i Midtøsten som noen av årsakene til at dollaren styrker seg.
– Dollaren blir ofte sett på som en trygg havn. Nå ser vi at den har styrket seg bredt mot de fleste valutaer, sier han til E24.
Nå er spørsmålet hvor ferden går videre, ifølge Cekov.
– Det er avventende og usikker stemning i markedene og en uoversiktlig situasjon. I det korte bildet vil kronen fortsatt være under press, sier han.
Det siste året har kronen svekket seg med 5,8 prosent mot dollaren, mens en dollar var verdt mindre enn 9 kroner for bare to år siden.