Mener FBI aldri burde gransket Donald Trump

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. mai 2023 | 01:15

Spesialetterforsker John Durham konkluderte med at FBI aldri burde ha startet en full etterforskning av forbindelser mellom Donald Trumps kampanje og Russland under 2016-valget, ifølge en rapport.

Durham ble oppnevnt av Donald Trumps justisminister William Barr i 2019, for å «etterforske etterforskerne» , kjent som «Crossfire Hurricane». Altså for å granske FBIs gransking av Trump.

Durham ga sin endelige rapport til det amerikanske justisdepartementet, som offentliggjorde den mandag ettermiddag lokal tid. Rapporten strekker seg over mer enn 300 sider, skriver Fox News.

«Basert på gjennomgangen av Crossfire Hurricane og relaterte etterretningsaktiviteter, konkluderer vi med at departementet og FBI ikke klarte å opprettholde sitt oppdrag om streng troskap mot loven i forbindelse med visse hendelser og aktiviteter beskrevet i denne rapporten», heter det i rapporten.

Durham sa at hans etterforskning også avslørte at senior FBI-personell viste en alvorlig mangel på streng vurdering av informasjonen de mottok, spesielt informasjon mottatt fra politisk tilknyttede personer og enheter.

«Denne informasjonen utløste og opprettholdt delvis Crossfire Hurricane og bidro til det påfølgende behovet for spesialråd Muellers etterforskning», heter det i rapporten. «Spesielt var det betydelig avhengighet av etterforskningsledere levert eller finansiert (direkte eller indirekte) av Trumps politiske motstandere.»

Spesialetterforskeren anbefalte imidlertid ingen nye anklager mot enkeltpersoner eller omfattende endringer om hvordan FBI håndterer politisk ladede etterforskninger, til tross for sterk kritikk av byråets oppførsel.

Jim Jordan, leder for justisdepartementet i Representantenes hus, kunngjorde ifølge CNN at han har kontaktet justisdepartementet for å få Durham til å vitne neste uke.

Som reaksjon på rapporten sa FBI i en uttalelse:

«Hendelsene i 2016 og 2017 som Durham undersøkte var årsaken til at nåværende FBI-ledelse allerede implementerte dusinvis av korrigerende tiltak, som nå har vært på plass i noen tid. Hadde disse reformene vært på plass i 2016, kunne feiltrinnene som ble identifisert i rapporten vært forhindret. Denne rapporten forsterker viktigheten av å sikre at FBI fortsetter å gjøre sitt arbeid med strenghet, objektivitet og profesjonalitet det amerikanske folket fortjener og med rette forventer».

Likevel sa Durham at det er et vedvarende behov for FBI og departementet å erkjenne at mangel på kritisk vurdering, og en tilsynelatende overvilje mot å stole på informasjon fra personer knyttet til politiske motstandere hindret etterforskere å vurdere alternative hypoteser.

SpesialetterforskerRobert Mueller fullførte sin etterforskning av en mulig Trump-Russland-forbindelse i april 2019, som ikke ga noe bevis for kriminell konspirasjon eller koordinering mellom Trump-kampanjen og Russland for å påvirke 2016-valget.

Durham tiltalte tre personer som en del av etterforskningen: tidligere Clinton-advokat Michael Sussmann i september 2021, Igor Danchenko i november 2021 og Kevin Clinesmith i august 2020.

Sussmann og Danchenko ble funnet å ikke være skyldige. Clinesmith erklærte seg skyldig og sonet samfunnstjeneste.

Rapporten sa at Clinesmith begikk en kriminell handling ved å legge til tekst i en e-post som var vesentlig for FBI å få en FISA-overvåkingsordre.

mest lest