Spår et blytungt marked i overskuelig fremtid: – Vi vil ikke tjene mye penger på lenge

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. mai 2023 | 06:14

Oljefondssjef Nicolai Tangen sier bedrifter «overkompenserer» kostnadsveksten, og at det vil bidra til at inflasjonen biter seg fast.

Han tror konsekvensen er høye renter over tid.

Ifølge Dagens Næringsliv har praktisk talt alle industriland det siste halvannet året fått et ublidt møte høy inflasjon, som man ikke har vært vitne til siden 80-tallet.

Prisveksten som er blitt møtt med kraftige rentehevinger fra verdens sentralbanker, ser ut til å fortsette.

Tangen har vært bekymret for konsekvensene for verdensøkonomien og markedene, og i et intervju med sveitsiske Handelszeitung snakker Tangen blant annet om hva som påvirker inflasjonen.

På spørsmål om han tror rentetoppen er nådd, svarer Tangen at han er usikker.

– Jeg tror det er en risiko for at rentene holder seg høye lenger, sier han til avisen.

– Indikatorene som påvirker inflasjonen taler for det: Stigende lønninger, for eksempel. Og vi opplever en såkalt «grådighetsinflasjon», der bedriftene overkompenserer for inflasjonen i prissettingen, til en viss grad, legger han til

Her hjemme i Norge har prisveksten dempet seg til 6,4 prosent den siste måneden. Det er likevel langt ifra målet på to prosent. I USA har det vært krevende å få kontroll på inflasjonen, som i april dempet seg til 4,9 prosent.

Tangen har tidligere ifølge DN presentert et skrekkscenario der fondet kan falle rundt 40 prosent. Han har også gitt uttrykk for at avkastningen trolig vil bli svært lav i årene som kommer, nettopp på grunn av skiftene man ser innen pengepolitikk, geopolitikk og energi.

Fondets verdiøkning med over 2000 milliarder kroner siden årsskiftet, har vært drevet av kronesvekkelsen og rekordhøye petroleumsinntekter.

Verdien av fondet er nå på over 14.700 milliarder kroner.

Tangen tror derimot ikke den gode avkastningen vil fortsette, og han spår et blytungt marked i overskuelig fremtid.

– Vi vil ikke tjene mye penger på lenge, sier han til den sveitsiske avisen.

mest lest