Krim rystet av kraftige eksplosjoner

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 16. mai 2024 | 09:12

Missiler av typen ATACMS ble avfyrt inn i området.

Torsdag kveld ble den russisk-okkuperte Krim-halvøya rammet av kraftige eksplosjoner. De fleste eksplosjonene ble rapportert fra Sevastopol, nær Belbek-flybasen.

Det ble også rapportert om eksplosjoner i Simferopol, Dzhanka og landsbyen Khvardiyskoye (på russisk: Gvardeyskoye), som også har en russisk militærbase, ifølge det ukrainske nettstedet Unian. Russiske myndigheter hevder at langtrekkende ATACMS-missiler ble brukt i angrepene.

«Det er rapportert om seks eksplosjoner i området rundt Belbek flyplass i Sevastopol», skriver Unian.

Ifølge en telegram-bekreftelse fra Mikhail RaZVozhaev, den russiske stedfortredende guvernøren i Sevastopol, skriver han følgende:

«Militæret vårt avviste angrepet fra de ukrainske væpnede styrker. Redningstjenesten Sevastopol har foreløpig ikke registrert skader på sivil infrastruktur. Jeg ber alle om å holde seg rolige og kun stole på offisiell informasjon. Ikke film eller post arbeidet til militæret vårt og resultatene av fiendtlige angrep. Ved å gjøre dette hjelper du fienden!»

På sosiale medier er det lagt ut bilder som angivelig er fra angrepet.

Partisangruppen Ateshs telegramkanal rapporterte imidlertid at «ankomsten til Krim var vellykket.»

 I et annet innlegg skrev gruppen følgende:

«Atesh-agenter fra den militære flyplassen i Belbek rapporterte om et presisjonsangrep og påfølgende langvarig detonasjon av hoved depotet for rakettartillerivåpen.»

Ifølge Atesh var størstedelen av rakettene til flyene Su-27, Su-30 og MiG-31 lagret i dette depotet. De la til at den sekundære detonasjonen forårsaket betydelig skade på flyplassens infrastruktur.

Drivstofflager i Sevastopol brant ned

Det ukrainske nyhetsbyrået Unian rapporterte at det var en stor brann i området rundt Sevastopol, og bilder av brannen ble raskt delt på sosiale medier. Ifølge Anton Herashchenko, en tidligere rådgiver for Ukrainas innenriksminister, ser det ut som om et drivstofflager ved Belbek flyplass ble rammet av brannen.

Med henvisning til russiske kilder rapporterte Kyiv Independent også: «Eksplosjoner har blitt hørt i byen, og det brenner fortsatt i nærheten av den militære flyplassen Belbek, fortalte lokale innbyggere til den russiske TV-kanalen Astra.»

Fem ATACMS

Det russiske forsvarsdepartementet hevder at ATACMS-missiler, som Ukraina nylig fikk fra USA, nådde Krim-halvøya.

Et angrep fra Kiev-regimet med amerikanske ATACMS-missiler mot mål på russisk territorium ble stanset rundt klokken 23.00 moskvatid den 15. mai (klokken 22.00 norsk tid). Ifølge departementets uttalelse ble fem operasjonelle taktiske missiler skutt ned av luftvernssystemer over Krim-republikken.

Ukrainske myndigheter har ennå ikke kommentert denne hendelsen.

Andre kilder hevder at halvøya også ble angrepet med missiler og luftbårne og maritime droner. I tillegg melder lokale medier ifølge Ukrainska Pravda at russerne har stengt trafikken over Krim-broen. Det ble også rapportert om eksplosjoner i nærheten av Belbek onsdag kveld, og tilsvarende manøvre ble observert i området.

For noen tid siden bekreftet en anonym amerikansk tjenestemann at Washington i hemmelighet hadde sendt ATACMS-missiler til Ukraina før Kongressen godkjente den militære hjelpepakken. Pentagon var i utgangspunktet imot leveringen av disse missilene fordi de fryktet at deres fravær fra USAs arsenal kunne svekke landets militære styrke og at Ukraina kunne bruke dem til å angripe russisk territorium, noe som ville kunne føre til en direkte konfrontasjon med Russland.

Ukraina bruker hovedsakelig utenlandske missiler til å angripe mål på internasjonalt anerkjente områder, spesielt på Krim, som er en base for den russiske Svartehavsflåten.

mest lest