Skytteren skal være en venstreorientert 71-åring

Avatar photo
Publisert 16. mai 2024 | 00:43

En mann ble umiddelbart pågrepet etter å ha skutt Slovakias statsminister fire ganger på gata onsdag ettermiddag. Nå er mannens identitet offentliggjort.

Lokale medier skriver ifølge ZeroHedge at skytteren er 71-år gamle Juraj Cintula. Han skal være forfatter og politisk aktivist.

Myndighetene har uttalt at de tror skytingen var politisk motivert. Selv om motivet ikke er offisielt bekreftet, skriver lokale medier at Cintula er medlem av det pro-vestlige og sosialliberale partiet «Progressive Slovakia». Partiet selv tilbakeviser imidlertid at Cintula er medlem hos de.

Cintula skal ifølge NRK være tilknyttet en litteraturklubb som holder til en by som ligger én time fra åstedet.

Bilder av 71-åringen antyder at han ble påført skader under pågripelsen.

Den slovakiske avisen Aktuality meldte tidlig etter skytingen at den pågrepne mannen har et våpen lovlig registrert på seg selv.

– Jeg har absolutt ingen anelse om hva far hadde til hensikt, hva han planla, hvorfor det skjedde, sier sønnen til avisen.

Russiske medier har påpekt at Ficos mest kontroversielle standpunkter gjelder Ukraina og NATO-finansiering. Sputnik har laget en liste over nylige kontroverser knyttet til den slovakiske statsministeren:

  • Fico mener anti-russiske sanksjoner har «negativt påvirket» livene til vanlige slovaker.
  • Fico har blitt upopulær blant mektige europeiske politiske- og forretningsinteresser, etter at han lovet å starte en uavhengig undersøkelse av EUs autoritære pandemipolitikk.
  • Fico har advart om at vestlig militær bistand til Ukraina bare vil forlenge krigen og øke antallet ofre.
  • Fico har uttrykt sterk motstand mot Ukrainsk medlemskap i NATO.
  • Fico hisset på seg NATO etter å ha lovet å blokkere våpenleveranser til Ukraina under hans siste valgkamp.

Kort tid etter skytingen ble det meldt at Fico var livstruende skadet. Sent onsdag kveld sa visestatsminister Tomas Taraba til BBC at han tror at Fico vil overleve, og at han nå er utenfor livsfare.

Skytingen skjedde foran et lokalt kulturhus i byen Handlova, da Fico var i byen for å møte sine støttespillere. En rekke videoer av hendelsesforløpet ble delt i sosiale medier i timene etter skytingen.

mest lest