Donald Trump har knapt rukket å varme opp stolen i sin andre presidentperiode før de internasjonale overskriftene kommer tett. I denne podkasten tar redaktør Helge Lurås og Benjamin Bringsås for seg utviklingen i Midtøsten, forholdet mellom USA og Kina, og hvordan Ukraina-krigen nå ser ut fra Washington.
Samtalen begynner med Trumps nylige avgjørelse om å oppheve sanksjonene mot Syria og møte med den tidligere Nusrafront-lederen Ahmed al-Sharah.
Når det gjelder Syria, advarer Lurås sterkt mot at USA nå støtter islamistiske aktører som tidligere var del av al-Qaida.
– Dette skaper stor frykt blant minoritetene i Syria – kristne, drusere, alawitter og sekulære kurdere. Mange oppfatter dette som nok et uttrykk for vestlig naivitet i møte med radikal islam.
Trump har også mottatt et luksusfly fra Qatar – en gave som vekker reaksjoner, også på høyresiden i USA.
– Det tar seg veldig dårlig ut … å få et fly verdt 400 millioner dollar som så overføres til hans private stiftelse, sier Lurås.
Han peker på at forbindelsene mellom Trump og Gulf-statene, gjennom både eiendom og kryptovaluta, skaper tvil om dømmekraften hans – uavhengig av om det er reell korrupsjon.
– Uansett om han lar seg påvirke eller ikke, så gir det et inntrykk av svak dømmekraft. Og det undergraver hans legitimitet.
Videre diskuterer de om Trump faktisk har en strategisk utenrikspolitikk – særlig overfor Kina. Lurås er usikker:
– Jeg føler meg litt usikker på hvor dypt dette egentlig stikker hos Trump. Og jeg har ikke hørt ham uttale en klar geopolitisk strategi, heller ikke i forhold til Kina.
Til slutt tar de for seg krigen i Ukraina, og hvilken rolle Trump kan få i å presse frem en fredsløsning.
– Hvis USA virkelig vil få slutt på krigen, så kan de det. Men det vil koste politisk.
Lurås mener det er lite sannsynlig at Europa vil være i stand til å overta USAs rolle dersom amerikanerne trekker seg ut:
– Jeg ser ikke noe politisk vilje i Europa til å betale den prisen som en virkelig overgang til en krigsøkonomi måtte innebære.
Dette er en samtale for deg som vil forstå de større linjene i verdenspolitikken – og usikkerheten som følger med en president som både hylles og kritiseres for sin uortodokse stil.