– Fei alt fra Freia ut av hyllene

Avatar photo
Publisert 16. juni 2023 | 22:19

Finansavisens redaktør Trygve Hegnar mener Ukrainas egne sanksjonslister er like viktige som EUs sanksjonslister.

For litt over en uke siden bestemte flyselskapet SAS å følge Ukrainas svarteliste og fjerner alle produkter fra matvaregiganten Mondelez, som blant annet eier Freia.

Årsaken til at Mondelez ble svartelistet er at de har fabrikker i Russland.

Etter noen turbulente dager for sjokoladevaremerket Freia, ser det ut til at flere selskaper vil selge produktene deres likevel.

Det mener Trygve Hegnar er feil.

– At Mondelez og Freia ikke står på EUs sanksjonslister er bare en liten del av boikottproblematikken. Selskapet står nemlig, som mange andre selskaper, på Ukrainas liste over «International War Sponsors», og Ukraina ønsker at vi boikotter Mondelez og Freia fordi Mondelez i Russland er et stort og lønnsomt selskap som betaler 2 milliarder kroner i skatt, som går rett i Russlands krigskasse, skriver redaktøren.

Han viser til at flere norske selskaper droppet boikotten av Freia etter at Utenriksdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet, i et møte med næringslivsledere, fortalte at amerikanske Mondelez og datterselskapet Freia ikke står på EUs og Norges sanksjonslister mot Russland.

Les også: Presidentkandidat sier han «må være forsiktig» for å ikke bli drept av CIA

Regjeringen mener derfor at norsk næringsliv selv må bestemme om de vil boikotte Freia. Kort tid etter uttalelsen fra myndighetene, droppet flere selskaper boikotten, av hensyn til norske arbeidsplasser hos sjokoladevaremerket.

– Ved å feie Freia-sjokoladen ut av hyllene kan butikkene tape penger, eller erstatte Freia-produkter med andre (f.eks. Nidar), men det er små tap og tapte forretningsmuligheter i forhold til hva Ukraina taper hver eneste dag på grunn av Russlands kriminelle angrepskrig, skriver Hegnar.

Redaktøren mener at bare fordi regjeringen ikke instruerer oss til å boikotte Freia, så er ikke Ukrainas rop om hjelp noe mindre verdt. Dette må hver bedrift klare å finne ut av selv, skriver Hegnar.

– Vi mener: Fei alt fra Freia ut av hyllene. Det minste vi forbrukere kan gjøre, er å kjøpe noe annet.

mest lest