Har funnet en av livets byggesteiner på Enceladus

Avatar photo
Publisert 16. juni 2023 | 11:17

Kan det være romvesen på Saturns måne?

Fosfor er en av de mer sjeldne grunnstoffene som er avgjørende for biologisk liv.

Nå har forskere oppdaget grunnstoffet på Enceladus, en av Saturns måner. Dette er første gang fosfor er funnet i en utenomjordisk sjø.

Det kommer frem i en studie publisert i forskningsjournalen Nature, som er videreformidlet av NASA.

Denne illustrasjonen viser hvordan vann og is skytes opp fra sprekker i overflaten på månen Enceladus. Foto: NASA/JPL.

Oppdagelsen er gjort av romsonden Cassini, som har samlet inn prøver fra vann og is som har sprutet opp i rommet fra sprekker på månens overflate.

Tidligere er det funnet spor av natrium-, kalium-, klor- og karbonatholdige forbindelser på Enceladus. Dette peker også mot at forholdene på månen kan være levedyktig for potensielle livsformer.

Forskerne som står bak studien, forteller at Enceladus har konsentrasjoner av fosfos minst hundre ganger høyere enn hva vi har i havene her på jorda.

– Dette er en stor dag for vitenskapsfolk innenfor astrobiologi, sier Christopher Glein, som er medforfatter av studien.

Han tror fosfor også kan være å finne i sjøer på andre måner og planeter.

Glein understreker at fosfor kun er en forutsetning for liv slik vi kjenner det, og at det ikke betyr at det nødvendigvis finnes fremmede livsformer på Enceladus.

Til CNN forteller Glein at selv om de ikke har funnet liv, så er det en mulighet, men at det i så fall ikke vil være grønne menn med antenne på hodet.

– Hvis vi finner liv på Enceladus, så er det i så fall mikrobielt liv i vannmassene under overflaten, sier han.

mest lest