Kommer med nytt forslag om forbud mot konverteringsterapi

Avatar photo
Publisert 16. juni 2023 | 16:34

Likestillingsministeren sier hun har grunn til å tro at forslaget vil bli vedtatt av Stortinget.

– Endelig. Konverteringsterapi er en uakseptabel innblanding i folks seksuelle orientering og kjønnsidentitet, som ødelegger liv – nå blir det endelig forbudt, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Hun fremmet forslaget sammen med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) under en pressekonferanse fredag.

Forbudet vil omfatte «den som krenker en annen ved å anvende psykoterapeutisk, medisinsk, alternativmedisinsk eller religiøst baserte metoder eller lignende systematiske fremgangsmåter, i den hensikt å påvirke vedkommende til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».

Straffen skal være bot eller fengsel inntil 3 år.

Justisministeren kaller forslaget treffsikkert.

– Det foreslåtte forbudet er et nytt og viktig bidrag til å verne skeive mot skadelige handlinger. Forbudet kommer til å håndheves i Norge. Jeg håper det kan bidra til endring internasjonalt, at Norge kan bli et forbilde for andre land som kommer etter med forbud, sa Mehl på pressekonferansen.

Samtykke har ingen betydning

Selv om voksne personer har gitt samtykke til behandlingen de utsettes for, skal ikke det tillegges avgjørende vekt, går det fram av merknadene til loven.

– Det viktige spørsmålet vil være om forsøket på konvertering krenker en annen. Her må de konkrete forholdene vurderes fra tilfelle til tilfelle. Press, overtalelse, misbruk av sårbar situasjon, avhengighetsforhold er eksempler på forhold som kan føre til at et samtykke ikke er gyldig, forklarer Trettebergstuen.

Hun sier hun har grunn til å tro at forslaget vil bli vedtatt av Stortinget.

Ifølge lovforslaget skal barn gis et særskilt vern.

– Folk skal trygt kunne være seg selv, uten å bli påført skam og psykisk press på grunn av den de er eller hvem de elsker. Lovforslaget gjør det helt klart at dette er handlinger vi vil til livs, sier Trettebergstuen.

Lignende forslag fikk mye kritikk i fjor

Likestillingsministeren sendte først inn et forslag med lignende hensikter i fjor sommer. Dette ble møtt med kritikk fra jurister som mente forbudet var lovstridig.

Riksadvokaten sa den gang at han ikke har noe mot å verne den enkeltes «seksuelle, psykiske integritet», men at samtykkende voksne må få gjøre som de vil.

Både Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) og Advokatforeningen kom med innvendinger mot forslaget da det ble lagt ut på høring i fjor.

Advokatforeningen kom med følgende uttalelse:

«Det er Advokatforeningens oppfatning at konverteringsterapi som søkes av en myndig person ikke bør kriminaliseres, og at en eventuell kriminalisering vil støte an mot våre menneskerettslige forpliktelser. Dertil er det Advokatforeningens oppfatning at straffebudet er basert på vage og skjønnsmessige kriterier i en slik grad at det fremstår som vanskelig og usikkert å fastlegge dets innhold og rekkevidde.»

NIM, i likhet med andre høringsinstansene, mente det «neppe er betryggende ut fra menneskerettighetene å ilegge straff for konverteringsterapi overfor personer over 18 år der de har gitt et fritt samtykke, utover de tilfeller hvor vedkommende påføres betydelig skade».

Den kliniske psykologen Jordan B. Peterson har markert seg i den internasjonale samfunnsdebatten rundt lovverk som har som hensikt å forby «konverteringsterapi».

Han mener jobben hans som psykolog er å lytte og stille kritiske spørsmål. Han understreker og at jobben hans ikke er å bekrefte eller fornekte klientenes opplevelser av egen identitet:

Peterson, som ved flere anledninger har uttrykket motstand til konverteringsterapi, vil ikke akseptere premisset om at psykoterapi som har som hensikt å endre mennesker kan reduseres til og stemples som «konverteringsterapi».

Han understreker og at homofili ikke er en sykdom, så derfor gir det heller ikke mening å lete etter en «kur», så premisset om å stemple psykoterapeutisk behandling som «konverteringsterapi» blir feil.

Han mener og at en psykolog bør kunne gi råd, snakke og rettlede en person som er forvirret eller opplever utfordringer knyttet til egen identitet eller legning:

mest lest