Mannen som spådde kronekollapsen: – Klimamål vil koste Norge dyrt og vi blir betydelig fattigere!

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. juni 2023 | 08:16

Men med en kronekurs som faller til jorden klarer ikke den erfarne finansmannen Ivar Strompdal å holde seg lengre, og fortsetter kritikken mot politikerne som Øystein Stray Spetalen startet.

– Kortsiktige svingninger kan komme som lyn fra klar himmel, men de lengre bevegelsene er ikke «act of God», det har med politikk og den politiske innretningen å gjøre, sier finansmannen til Finansavisen.

Strompdal forteller til økonomiavisen at han får frysninger på ryggen av den raske omveltningen i energisektoren, vekk fra olje og gass, og konsekvensene av det grønne skiftet.

Han er 100 prosent sikker på at politikerne ikke har «filla peiling på konsekvensene».

– Og utbygging av havvind til sjøs i stor skala er ikke mulig, det er rett og slett ikke nok utbyggingskapasitet. Politikere vil ikke å se dette, sier Strompdal til DN.

– Dette er enorme konstruksjoner som krever spesialskip både under konstruksjonsfasen og driftsfasen. Dette blir mye mer prekært hvis man skal over på flytende vindmøller. Bare behovet for ankerhåndteringsskip vil være enormt, og man kan neppe bruke de ankerhåndteringsskipene man har i dag, men må bygge helt nye.

Les også: Er klimautfordringene fremstilt for ensidig i media?

Videre peker Strompdal på kapasitet i strømnettet, som han mener ikke finnes, og samt back-up-kapasitet for generering av strøm når det ikke blåser.

– Det er så vidt jeg forstår, etter å ha hørt på og snakket med ganske mange som driver med dette, ingen politikere og knapt noen byråkrater som har tenkt ordentlig gjennom dette. De har bare stor planer, og regner med at «markedet» kan fikse resten. «Markedet» kan fikse «alt», men prisen kan bli fryktelig høy.

Konklusjonen av de politiske avgjørelsene er for Strompdal krystallklar:

– Vi kommer ikke til å være et av verdens rikeste land dersom vi skal nå klimamålene, da er det valutaen som tar smellen, sier han.

– Klimamål vil koste Norge dyrt, og vi som bor her vil bli betydelig fattigere!

Ivar Strompdal, har i en årrekke vært både aksjeanalytiker og makroøkonom. Han spådde euroen i 12 kroner under et intervju med Finansavisen i 2014.

mest lest