Uenighet mellom Høyre og UH om samarbeid med INP i Oslo

Avatar photo
Publisert 16. juni 2023 | 20:21

Ordførerkandidat Anne Lindboe sa at Industri- og næringspartiet (INP) «absolutt» er et parti Høyre kan samarbeide med i Oslo. Hennes eget ungdomsparti er dundrende uenig.

Det nye partiet INP kan havne på vippen i Oslo-politikken etter valget til høsten. Det viser Oslo-måling fra Norstat denne uken.

På onsdag sa Lindboe at hun var positiv til å samarbeide med partiet.

– Vi kan absolutt samarbeide med INP. De er opptatt av gode rammevilkår for næringslivet, og der er vi helt på samme linje. Så helt klart, sa Lindboe til Aftenposten.

Men hun får ikke støtte fra hovedstadens medlemmer i Unge Høre. Tvert imot.

– For oss er dette absolutt ikke greit, sier Elisabeth Tangen, som er leder i Oslo Unge Høyre.

INP skriver i sitt partiprogram at de ikke vil ta stilling til om klimaendringene er menneskeskapte, og at de vil melde Norge ut av Parisavtalen og EØS-avtalen. I Oslo er partiet mot karbonfangst- og lagringsanlegget på Klemetsrud og dagens sykkelsatsing. De vil også ta tilbake parkeringsplasser som er blitt fjernet i sentrum. Dette er det motsatte av hva Oslo Høyre ønsker.

– Vi kan ikke samarbeide med noen som ikke tror på klimaendringene, og som selv i dagens situasjon vil samarbeide mindre med Europa, sier Tangen til Aftenposten.

Tangen sier at Unge Høyre ikke kommer til å drive valgkamp for et samarbeid med INp.

– Jeg tror ikke noen har meldt seg inn hos oss, eller har lyst til å ta skoledebatter, stå på stands og banke på dører for det, sier hun.

Har skapt interne reaksjoner i Høyre

Uttalelsen til Lindboe skal ha skapt reaksjoner internt i Høyre, etter det Aftenposten erfarer.

Torsdag skal byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg og Anne Lindboe ha delt et felles innlegg hvor de uttrykker at Høyre har snudd, og at det nå er uaktuelt for de å samarbeide om en politisk plattform med INP.

«Når man leser INPs program, er det klart at avstanden mellom Høyre og INp i klima- og miljøpolitikken er så stor at et samarbeid om en politisk plattform er uaktuelt. Det gjelder selv om både Høyre og INP er opptatt av bedre økonomisk styring og vil forbedre rammevilkårene for næringslivet», skriver de.

– Det er heller ikke aktuelt å ha en budsjettavtale med et parti som tilsynelatende ikke greier å sette grenser for hva man skal bruke penger på, sier lederen i Unge Høyre.

Les også: Det er lov å skjære kjønnsorganene av folk som sier de vil – men det blir nå straffbart «å påvirke» vedkommendes kjønnsidentitet

Hun viser til INPs løfter om blant annet høyere pensjoner, makspris på strøm og gratis kollektivtransport for enkelte grupper.

Lindboe mener seg misforstått av Unge Høyre, men at hun forstår hvorfor, og at hun derfor har lagt ut en presisering på Facebook.

– Jeg er glad for å få denne anledningen til å presisere hva jeg mente. Det er selvsagt helt uaktuelt for Høyre å ha en politisk plattform sammen med INP. Vi står altfor langt fra hverandre i klima- og miljøpolitikken. Men det som var poenget mitt, er at vi i dag samarbeider med alle partier som sitter i bystyret i enkeltsaker, til og med Rødt. Jeg skulle ha presisert i intervjuet at jeg mente i enkeltsaker, sier Lindboe.

mest lest