Russisk lovgiver: Putin sendte Wagner til Belarus for å forberede angrep på Polen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. juli 2023 | 09:25

Den russiske lovgiveren Andrey Kartapolov antydet at president Vladimir Putin utviste Wagner-gruppen til Belarus for angivelig å forberede et angrep mot Polen

Kommentarene kom under en nylig opptreden på russisk statlig fjernsyn.

I forrige måned forviste Putin Wagner-gruppens styrker til Belarus etter et mislykket mytteri mot russisk militærledelse som fulgte måneder med ulmende spenninger mellom Wagner-gruppens grunnlegger og leder Jevgenij Prigozjin over Moskvas millitære ledelse, som Prigozjin hevder hadde godkjent angrep på gruppens styrker.

Forsøket på opprør førte til et sammenbrudd i forholdet mellom Kreml og Prigozjin, en mangeårig Putin-alliert. Samtidig er mye om den paramilitære organisasjonens planer i Belarus fortsatt ukjent. Men lørdag ble det meldt at en kolonne på rundt 60 Wagner-kjøretøy rullet over grensen til Belarus.

Kartapolov sa imidlertid under en nylig opptreden på «Russia-1’s Evening with Vladimir Solovyov» at Wagner-styrker kan forberede seg på et nytt angrep mot Polen. Men verken Putin eller Wagner-ledelsen har signalisert at det er forestående planer om å invadere Polen.

Kartapolov sa at Wagner-tropper ble sendt for å «trene» Belarusiske soldater i forberedelse til et potensielt angrep mot Polen for potensielt å ta kontroll over Suwałki-gapet, en liten, men strategisk viktig stripe av polsk territorium mellom Russland og eksklaven Kaliningrad, som lenge har vært et fast punkt for Russland. Hans bemerkninger kommer etter at Polen i forrige uke flyttet tropper til sin østlige grense på grunn av Wagner-bekymringer.

Video av hans uttalelser ble oversatt og lagt ut på Twitter av TheKremlinYap lørdag morgen.

Kartapolovs uttalelser fikk motbør fra den statlige russiske TV-verten Vladimir Solovjov, som påpekte at Wagner-gruppen overleverte utstyr til russiske myndigheter før de forlot landet.

Suwalki Gap er en tynt befolket, men likevel avgjørende, landstripe som går langs Polens nordøstlige grense. Regionen er spesielt viktig fordi den tilbyr den eneste landforbindelsen mellom NATO og de baltiske statene Estland, Latvia og Litauen.

Skjermbilde: globalsecurity.org

mest lest